Seleccionar página
Ética y Filosofía Política en tiempos de COVID-19

Ética y Filosofía Política en tiempos de COVID-19

Ètica i Filosofia Política en temps de COVID-19

La pandèmia del COVID-19 ha interromput les nostres vides. Es tracta d’un esdeveniment global que ens recorda la vulnerabilitat de l’ésser humà i ens avisa que estem més interconnectats que mai. Per això, estem davant un repte determinant per a nosaltres i les properes generacions.
Què en diu la Filosofia, de tot plegat? Hi ha cap solució racional? És moment de bastir una gran resposta que aplegui teoria i pràctica amb pretensions globals?
Farem una exposició general i els comentaris crítics corresponents dels diagnòstics i propostes que s’han fet de la pandèmia global del COVID-19 des de la Filosofia moral i política.

Objectius:

El principal objectiu del curs és conèixer l’estat de la qüestió del COVID-19 en els debats filosòfics actuals, concretament en les àrees de l’Ètica i la Filosofia Política, i assolir una postura crítica.

Això implica saber i entendre què s’està dient des d’una perspectiva filosòfica sobre aquesta pandèmia, així com les gestions i els impactes que té a nivell global i local, i concretar i desenvolupar valoracions i arguments respecte de tot plegat.

També s’espera que els i les participants s’introdueixin en el context general de la Filosofia Pràctica actual.

Metodologia:

Les sessions seran online.

El professor facilitarà prèviament textos perquè puguin pensar les qüestions i els problemes que s’aniran tractant. A més dels textos, el professor acompanyarà les exposicions amb esquemes i imatges per a facilitar la comprensió.

La participació dels i les assistents no és obligatòria, però serà de bon rebut, especialment per a manifestar observacions crítiques i exposar argumentacions constructives.

A qui va adreçat:

A tot aquell que estigui interessat en reflexionar en els impactes de la pandèmia i les gestions consegüents en les nostres vides.

PROGRAMA
  1. Dijous 6 de maig, de 17 a 18’30h.

    Context filosòfic, cultural i geoestratègic en què apareix el COVID-19.

Panorama general de l’Ètica i la Filosofia política del segle XXI. Especial èmfasi en la situació i les característiques del capitalisme contemporani, del present i futur de la sobirania, i la idea de “estratègia” en les societats neoliberalitzades. Tot això es presentarà en relació amb els reptes que està suposant l’actual pandèmia.

  1. Dilluns 10 de maig, de 17 a 18’30h.

    Respostes filosòfiques en clau de biopolítica i psicopolítica davant el COVID-19.

Exposició crítica de dos plantejaments filosòfics radicals i àmpliament discutits: les tesis de G. Agamben segons les qual les gestions del COVID-19 són un efecte històric de la biopolítica moderna i les de B.-C. Han sobre el triomf de la psicopolítica i un nou model de sobirania l’epicentre i model del qual són a l’actual Xina.

  1. Dijous 13 de maig, de 17 a 19h.

    Respostes filosòfiques en clau d’economia política: neokeynesianismes i neomarxistes davant el COVID-19.

Exposició crítica de plantejaments neokeynesians i neomarxistes davant l’actual crisi que és alhora provocada per la pandèmia i l’auge d’una nova classe capitalista: les tesis de J. E. Stiglitz sobre els riscos de la democràcia deguts als monopolis aconseguits per les grans empreses tecnològiques i les de D. Harvey sobre un nou marc de contradiccions i acumulacions capitalistes.

Idioma:

Català

Modalitat virtual

Servei tècnic virtual: 93 606 56 92

Hores lectives:

5 hores

Dies i hora:

6 i 10 de maig de 17 a 18:30 hores i 13 de maig de 17 a 19 hores

Joan Morro: Tutor UNED en el Grau de Filosofia. Doctor en Humanitats. Llicenciat en Filosofia i Màster en Filosofia Teorica i Pràctica

Inscripció:

Es recomana fer el pagament en línia
Si realitza el pagament per transferència bancària, haurà d’enviar el justificant de pagament a: activitats@barcelona.uned.es

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada

 

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es

Años de Sequía

Años de Sequía

Años de Sequía

Inici » Arxius de marzo 2021

Te invitamos a comentar con nosotros la obra “Años de Sequía ” de la autora Jane Harper

Coordina la actividad:

Glòria López Forcén

Fecha:

15 de abril de 2021
de 18:00 a 19:00 horas

Idioma:

Catalán

Lugar:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

Espacio donde se realiza:

Se puede seguir presencialmente ( máximo 10 personas) o virtualmente (vía Zoom)

Esta actividad (gratuita) requiere de inscripción prévia:

Apuntate