Seleccionar página
Soledad

Soledad

Solitud

Inici » Arxius de noviembre 2021

Este mes leemos:

Soledad

Autora:

Caterina Albert (Víctor Català)

¿Por qué hemos elegido este libro?

• Porque nos gusta incluir en las programaciones de cada año un clásico, de forma que nos acercamos a obras siempre sentidas y nunca leídas o leídas en la escuela y olvidadas. Queremos entender por qué son clásicos, es decir, perennes en el tiempo y, por lo tanto, todavía de interés.
• Porque plantea un tema eterno: la relación entre ciudad y lo rural, sin ningún tipo de sentimentalismo ni idealización.
• Porque nos podremos acercar al modernismo en la novela, un aspecto de este movimiento artístico no siempre muy conocido.
• Porque el personaje de Mila se ha convertido en uno de los grandes personajes de la literatura catalana.
• Porque mirando la actualidad de los últimos tiempos, quizás podremos comenzar una discusión sobre los pseudónimos de los escritores y de las escritoras… (ya sabéis que nos gusta el debate)
• Porque creemos que, a pesar de que al principio nos asuste un lenguaje alejado de nuestro estándar de hoy, descubriremos que, una vez dentro, ni es tan extraño ni tan difícil, y esto nos abrirá la puerta en otros textos que quizás nos han dado miedo…

Una degustación, para que nos vengan más ganas de leer….

El pastor s’alarmà de l’estat de la dona.
—Ermitana! —li digué un dia que l’atrapà plorant, i ella tingué de confessar-li palesament que no sabia de què plorava—: vós aneu pas com cal fa una passada i hem de posar-li remei, a tot això… mes pas remei de ca l’apotecari, veieu… Vós heu replegat mal de muntanya, pensi, que és una mena de malaltia pesarosa que es curi pas més que amb divertiments. N’hi ha pas de molt grossos per ci devers, mes prou serà que busquem pas enginyar-ne algun. Primer de tot, cal pas que vos estigueu més soleta com un mussol a dins del cau: la companyia és mitja vida; no fa? Demà tancareu la porta i vos en vindreu a engegar amb nosatros, vos esta bé? Puja pas un trist papau de fava a l’ermita, llevat del vostre home, i si aquest puja i troba barrat, que s’esperi o que se n’entorni: atrament mos fa pas una bella fallica.
I endolcint amb un to lleuger i un somriure la seriesa d’aquestes paraules, convingué ell tot sol, sense esperar el consentiment d’ella, en què se l’enduria per la muntanya.
—Penseu pas que s’hi estiga tan malament com a la força… Ja m’ho sabreu dire, i si no teniu espera pregunteu-ho al menut.
La Mila no hi posà cap impediment ni resistència, com si tingués la voluntat esmorteïda o segrestada; i l’endemà es deixà dur darrera la ramada mansament amb una mansuetud de criatura de mames. Pel camí el pastor anà entretenint-la amb sa conversa, després s’aturaren a fer beguda sota la Volva, més tard veié el vailet jugar a bili i pedregar els aires amb la fona, i més tard encara confegiren tots dos les beceroles que el pastor duia al sarró.
Quan davallaven per la costellada de cetaci del Roquís Mitjà, i les ovelles es precipitaren envestint-se unes a les altres, cap a l’ermita, la dona recordà tota estranyada, que de molts dies ençà aquell era el primer que havia passat sense donar-se’n compte; i una alenada de fresca estimulant, anunciadora del proper capvespre, l’abrigà de dalt a baix i semblà desensopir-la, reviscolant-li gratament les mortes energies.
Víctor Català, Solitud. Barcelona: Selecta, 1975, p.183-196.

Fecha:

16 de diciembre de 2021
de 18:00 a 19:00 horas

Idioma:

Catalán

Lugar:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

Coordina la actividad:

Glòria López Forcén

Espacio donde se realiza:

Se puede seguir presencialmente ( máximo 34 personas)

Esta actividad (gratuita) requiere inscripción previa:

Inscríbete

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es