Select Page

Alimentació i vida saludable

Els darrers anys la nutrició està patint molts canvis tant a nivell de conceptes del que és saludable, com pel que fa la forma en què ens hem d’alimentar. Tenim molta informació disponible al respecte, amb més o menys rigor, i de vegades resulta difícil escollir què menjar si volem tenir una bona alimentació.
En aquests moments on hi ha tanta oferta d’aliments disponibles, és important saber diferenciar els que són saludables dels que no ho són, tot i el màrqueting. Alimentar-se és un acte molt important que realitzem diverses vegades al dia al llarg de la nostra vida i de les eleccions que fem a l’hora de decidir què mengem, en dependrà en gran mesura el nostre estat de salut i el nostre benestar general.

L’objectiu general d’aquest curs és aportar els coneixements bàsics sobre nutrició i alimentació saludable que es coneixen actualment, i donar les eines necessàries per realitzar bones eleccions a l’hora d’alimentar-nos.
Conèixer els nutrients que tenen els aliments, saber com incideixen en les al·lèrgies i patologies, així com les necessitats segons l’etapa fisiològica en què ens trobem, permetrà que elaborarem menús més apropiats.
Analitzar les dietes actuals juntament amb les noves piràmides nutricionals, les modes i els mites alimentaris, també ens permetrà conèixer millor el que mengem. Tenir en compte l’exercici i els bons hàbits serà un altre dels nostres objectius.

PROGRAMA

TEMA 1: Introducció i definició de conceptes.

Antropologia de l’alimentació.
Conèixer el significat d’alguns termes molt utilitzats en nutrició.

TEMA 2: Macronutrients.

Què són els hidrats de carboni, les proteïnes i els lípids.
D’on els obtenim i com els utilitza el nostre organisme.

TEMA 3: Micronutrients.

Vitamines, minerals i oligoelements.
Essencials per a moltes funcions metabòliques.

TEMA 4: Introducció als processos metabòlics.

Com obtenim l’energia
Digestió i absorció dels alimentsos videojuegos.

TEMA 5: Grups d’aliments.

Classificació i valor nutricional.

TEMA 6: Models alimentaris.

Tipus de dietes, piràmides nutricionals, modes.
Analitzar-ne els beneficis i desavantatges.
Conèixer les més equilibrades i saludables.

TEMA 7: Al·lèrgies, intoleràncies i patologies.

Diferències entre al·lèrgies i intoleràncies i com abordar-les.
Patologies més comunes i la seva relació amb l’alimentació.

TEMA 8: Seguretat alimentària.

Mètodes de conservació
Manipulació dels aliments i tècniques culinàries

TEMA 9: Etapes fisiològiques.

Necessitats nutricionals segons les diferents etapes de la vida.

TEMA 10: Exercici i bons hàbits.

La importància d’incorporar l‘exercici físic per a una vida saludable.
Incorporar bons hàbits, que es puguin mantenir en el temps.

TEMA 11: Taller d’etiquetatge.

Pràctica per aprendre a interpretar les etiquetes de la gran oferta d’aliments que tenim a la nostra disposició.
Màrqueting i publicitat enganyosa.

TEMA 12: Superaliments, aliments funcionals i suplements.

Què són i com s’utilitzen.
Importància i valor nutricional.

TEMA 13: Mites alimentaris.

Desmuntar els mites alimentaris, que s’han anat mantenint amb el temps, i que les noves evidències científiques han deixat obsolets.

TEMA 14: Planificació de menús.

Aplicar el que hem après confeccionant menús saludables i adaptats a les necessitats fisiològiques de cada persona.

Hores lectives:

30 hores

Dies i hora:

Dimecres de 18:00 a 20:00 hores

Setembre: 25 Octubre: 2, 9, 16, 23 i 30 Novembre: 6, 13, 20 i 27 Desembre: 4, 11 i 18 de 2019 15 i 22 de Gener 2020

Lloc:

UNED Sant Boi de Llobregat
Edifici l’Olivera
Plaça Montserrat Roig, 1 1ª planta
088306 Sant Boi de Llobregat

 

Bibliografia General

El contingut bibliogràfic s’anirà ampliant en funció del tema a tractar. S‘inclouran referències de pàgines web, estudis científics, documentals i xerrades, a més de material dossier de l’assignatura.

Olga Cuevas. – El equilibrio a través de la alimentación, editorial Autor-Editor 1999
Jean Carpenter..– Los alimentos medicina milagrosa, editorial Amat 2015
Patrick Holford. – Nutrición optima, editorial Robinbook 2010
Jean Seignalet. – La alimentación la tercera medicina, editorial RBA Libros 2016
Felipe Hernández. – Antienvejecimiento con nutrición ortomolecular, editorial RBA 2015
VVAA. – Introducción a la nutrición humana, editorial Acribia 2005
Lucia Martínez. – Vegetarianos con ciencia, editorial Books4pocket 2017
Jonathan Bailor. – El mito de las calorías, editorial Paidós 2017
Aitor Sánchez. – Mi dieta cojea, editorial Paidós 2016
Dr. David Permutter. – Mas allà de tu cerebro, editorial Grijalbo 2017
Marc Schwob. – Los ritmos del cuerpo, editorial Amat 2017
Edgar Barrionuevo. – Alimentación para deportistas, editorial Amat 2017
Xevi Verdaguer.-Transforma tu salud, editorial Grijalbo 2017-2018
Universitat de Barcelona. –Tablas composición alimentos, editorial McGraw-Hill

Ponent:

Roser Masobé. Professora-tutora del C.A. UNED Província de Barcelona

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Més informació al Centre:

UNED Sant Boi de Llobregat
Edifici l’Olivera
Plaça Montserrat Roig, 1 1ª planta
088306 Sant Boi de Llobregat
info@santboi.uned.es