Select Page

Aprenent a viatjar per terres de l’Islam 

No cal saber tot del país on viatgem, però entendre alguns aspectes de l’islam des del punt de vista cultural i religiós ens permetrà apropar-nos més a la societat de destí. Aquest acostament és un dels objectius primordials del viatge, és el que genera les grans històries viatgeres.

Programa i horari

Dimecres, 26 de juny

17:30 a 19:30 hores

Ruta pel llegat andalusí

Durant gairebé vuit segles, la Península Ibèrica va viure un dels moments més fascinants de la seva història. La barreja de religions i cultures va donar lloc al naixement d’una civilització brillant on van florir les arts i les ciències, creant-se una arquitectura subtil, una poesia lluminosa i sensual que la van convertir en focus cultural d’Europa, pont entre Orient i Occident i bressol d’una esplèndida i refinada civilització.
Viatjarem per exemple per la Ruta de les Alpujarras (que uneix Almeria amb Granada); un recorregut per la ciutat de Granada; o per tres itineraris dedicats a personatges històrics: Ibn. al Jatib, últim gran polígraf de l’Alandalus; Al Isidri, cartògraf la ruta del qual convida a conèixer l’Alandalus del segle XII; i Al Mutamid, que seria rei de la taifa de Sevilla i la ruta del qual, procedent de Portugal, es prorroga amb la de Washington Irving.

Dilluns, 1 de juliol

17:30 a 19:30 hores

L’islam heterogeni de la mediterrània oriental: El Líban

Vorejat per la Mediterrània i per pics de més de tres mil metres, El Líban, el país dels cedres, de Khalil Gibran Khalil i d’Amin Maalouf entre altres, aparenta estar suspès entre el cel i el mar. Malgrat la seva petita superfície, el país compta amb 18 confessions religioses diferents.
Des de fenicis fins a l’entrada dels musulmans els seus indrets arqueològics donen protagonisme a 10 mil anys d’història. Viatjarem per un dels jaciments més impressionants de l’imperi romà a Baalbek, per les cases de l’edat de Bronze de Biblos, la ciutat reconeguda a la Bíblia com la més antiga de la humanitat; i per Beirut amb el seu centre històric reformat, esglésies i mesquites de l’època medieval, on serà impossible que passin desapercebudes les seqüeles dels conflictes bèl·lics d’aquests últims temps que analitzarem també.

Dimecres, 3 de juliol

17:30 a 19:30 hores

Els confins de l’islam: Minories vs. majories. El Yunnan i Indonèsia

De les 55 ètnies reconegudes oficialment a la Xina, pràcticament la meitat les podem trobar a Yunnan; on curiosament la segona comunitat més gran és la musulmana. Quasi tan gran com la península ibèrica, Yunnan és més que una regió de la Xina. És un lloc on sembla que el temps s’ha detingut. La seva riquesa cultural i ètnica, les petites ciutats d’arquitectura tradicional, i els mercats locals envoltats d’uns paisatges impressionants fa d’aquest destí un joia que cal visitar.

Indonèsia està formada per més de disset mil illes, que juntes tindrien una extensió equivalent a quatre penínsules ibèriques. La grandària i la fragmentació fa que sigui molts països en un de sol. Indonèsia és el país amb el major nombre de musulmans al món i té com principi primordial la convivència pacífica entre els seus habitants. La Pancasila proclama el reconeixement per igual de tots els credos religiosos que es professen. Indonèsia és un destí segur i que no deixa indiferent als viatgers.

Dates:

26 de juny i 1 i 3 de juliol de 2019

Lloc:

UNED Barcelona

Avda. Rio de Janeiro, 56-58

08016 – Barcelona

Inscripció:

El preu de la inscripció és de 30

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Ponent:

Jordi Belloso Rimbau Filòleg àrab i islamòleg

A qui va adreçat:

Curs dedicat a aquelles persones que els agrada viatjar, sigui des de la pròpia classe o en un avió. No calen coneixements previs.

Objectius:

Palesar la diversitat geogràfica, cultural i social de l’islam
Conèixer els atractius naturals, culturals i socials dels destins escollits

Metodologia:

En el cas d’alumnes ja experts (que hagin visitat algun país del curs), seran convidats a exposar les seves experiències a la resta del grup.
Passi de diapositives i vídeos.

Hores lectives :

6h

Més informació:

UNED Barcelona

Av. Rio de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

93 396 80 59