Select Page

Ciutats de novel·la​

La novel·la contemporània neix per explicar el món que sorgeix de la Revolució Industrial. La demanda de la mà d’obra provoca i explica l’èxode des de la ruralia a les ciutats. La novel·la mira al seu entorn i decideix explicar-lo per entendre’l i per conèixer-lo. Aquesta vinculació, doncs, entre, ciutat i novel·la és germinal.
Està clar que, passat el temps, quan la novel·la acaba ocupant el lloc central en la literatura de consum que encara avui, malgrat les veus malastrugues que contínuament pregonen la seva mort, ocupa, el gènere s’obre a les gairebé infinites possibilitats de temes, escenaris i espais. No obstant això, la novel·la continua tenint una especial vinculació amb les ciutats, amb la vida que explica les ciutats i amb les circumstàncies que lliguen aquestes ciutats i els seus habitants amb vincles de vegades entendridors, de vegades tràgics, gairebé sempre indissolubles.
La novel·la explica la ciutat i la ciutat acaba semblant-se al que expliquen les novel·les en una simbiosi ben interessant quan ens acostem com a lectors i vivim amb delícia o amb neguit quan les coneixem com a habitants o com viatgers.
En aquest curs volem acostar-nos a algunes ciutats a través de novel·les que ens expliquen la primera meitat del segle XX, els seus canvis, les seves tragèdies i, sobretot, els canvis, tragèdies i felicitats de les criatures que les habiten i que habiten un temps que, encara, explica el nostre.

PROGRAMA

La bellesa i la mort en el canvi de segle.
La mort a Venècia, de Thomas Mann

El Londres d’entreguerres.
La senyora Dalloway, de Virginia Wolf

La Barcelona de la República, la Guerra Civil i la postguerra.
La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda i Nada, de Carmen Laforet

Madrid: una llarga, llarga postguerra.
La colmena, de Camilo José Cela i Tiempos de silencio de José Luís Martín Santos

Els europeus també migren: Dublín-Nova York.
Brooklyn de Colm Tóibín

Bibliografia General

Seria interessant que l’alumne pogués disposar a les sessions d’un exemplar d’aquelles obres que es treballin. Es disposarà en cada sessió d’un dossier amb una antologia de l’obra que s’estigui treballant on s’inclouran també materials complementaris que ens ajudin a situar l’autor i també les circumstàncies relacionades amb la ciutat i l’època que aborda la novel·la que s’estigui treballant.

És molt important deixar clar que, tot i que és recomanable haver llegit algunes de les obres sobre les quals treballarem, no haver-ho fet no impossibilita de cap manera seguir el curs. Hem triat sis obres que per diversos motius, entre els quals hi ha la qualitat literària, ens han semblat interessant. No cal llegir-les totes, tot i que gaudireu si ho feu.

Idioma:

Català

Hores lectives:

30 hores

Dia i hora:

Dimarts de 9:00 a 11:00 hores

Calendari:

Setembre: 14, 21, 28
Octubre: 5, 19, 26
Novembre: 2, 9, 16, 23, 30
Desembre: 14, 21
Gener: 11, 18

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

Ponent:

Glòria López Forcén. Professora-tutora del C.A. UNED Província de Barcelona

Inscripció: PLACES ESGOTADES

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada

 

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
senior@barcelona.uned.es