“Cogito, ergo sum” Lectura de les Meditacions metafísiques de Descartes
«Ja fa algun temps que m’he adonat que, des dels meus primers anys, havia admès un munt de falses opinions com a veritables i que allò que he fundat des d’aleshores sobre uns principis tan poc assegurats no podia ésser més que força dubtós i incert, de manera que em calia endegar seriosament un cop a la vida la tasca de desfer-me de totes les opinions que havia admès fins aleshores en la meva creença i començar-ho tot de bell nou des dels fonaments, si volia establir alguna cosa ferma i constant en les ciències. Però, com que em semblà que aquesta tasca era molt gran, m’he esperat a tenir una edat que fos tan madura que ja no se’n pogués esperar una altra després en la qual jo fos més disposat a executar-la; això és el que m’ho ha fet diferir tant de temps, que, en endavant, creuria cometre una falta si dediqués a deliberar el temps que em queda per a actuar.»
Així comencen les meditacions metafísiques de Descartes, concebudes per l’autor com les arrels d’un arbre que tindrà com a tronc la física i com a branques la mecànica, la medicina i la moral. El projecte cartesià, doncs, intentarà bastir els fonaments d’una ciència i una saviesa segures per a la posteritat, que permetin a l’ésser humà d’esdevenir «mestre i posseïdor de la natura». La meditació cartesiana és un fil que cal anar seguint moment a moment, pensant amb l’autor i passant pel laberint que s’obre quan decidim, per una vegada, posar-ho tot en qüestió i mirar de trobar alguna certesa indubtable. Seguir Descartes en el seu itinerari meditatiu ens permetrà plantejar-nos qüestions centrals de la filosofia en general i de la filosofia dita “moderna” en particular.
PROGRAMA
Bibliografia General
Edicions de les Meditacions en català i castellà
DESCARTES, René. Meditacions metafísiques, traducció de Robert Veciana, Edicions de 1984, 1995
DESCARTES, René. Discurso del método. Meditaciones metafísicas, traducció de Manuel García Morente, Espasa Calpe, 1937 [1991]
Obres sobre Descartes
Les edicions esmentades en l’apartat anterior gaudeixen de bones introduccions. A banda d’això, la bibliografia sobre Descartes és immensa. Ens limitem a uns pocs títols, només en català i castellà, alguns dels quals són molt introductoris i altres d’un cert aprofundiment:
ACZEL, Amir. El cuaderno secreto de Descartes, Buridan, 2008
ALCOBERRO, Ramon. El racionalisme cartesià, UOC, 2008
MORENO, Juan (coord.). Descartes vivo, Anthropos, 2007
RODIS-LEWIS, G. Descartes. Biografía, Península, 1996
SÁNCHEZ, Ramón. Descartes, esencial, Montesinos, 2008
SOCIETAT CATALANA DE FILOSOFIA. Estudis cartesians, Barcelonesa d’Edicions, 1996
STRATHERN, Paul. Descartes en 90 minutos, Siglo XXI, 2015
TURRÓ, Salvi. Descartes. Del hermetismo a la nueva ciencia, Anthropos, 1985
TURRÓ, Salvi. Descartes i l’esperit del Barroc, Institut d’Estudis Ilerdencs, 1997
VICENS, J. A. Meditació i metafísica en Descartes, Anthropos, 1991
Idioma:
Català
Hores lectives:
9 hores
Dies i hora:
Dimecres de 12:00 a 13:30 hores
Febrer: 14 i 24 Març: 3,10, 17 i 24
ATENCIÓ
La modalitat presencial o virtual dependrà de les disposicions derivades de l’evolució del Covid 19
Lloc:
UNED Barcelona
Av. Río de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
Jordi Casasempera. Professor-tutor del C.A. UNED Província de Barcelona
Inscripció:
Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.
Més informació al Centre:
UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
senior@barcelona.uned.es