Select Page

Conferència: José Luis López Vázquez: Entre la risa y el llanto

El passat 11 de març es van complir 100 anys del seu naixement, el començament d’una trajectòria recordada principalment per les seves divertides comèdies, en ocasions estrambòtiques realitzades en la seva major part en els anys 60, on es retratava al típic castís reprimit.
Encara que tampoc hem d’oblidar les seves pel·lícules més serioses i críptiques, que paradoxalment es roden durant els últims destells del Franquisme gràcies a les seves col·laboracions amb Berlanga, Saura, Mercer, Jaime de Armiñán, Gutiérrez Aragó o Pedro Masó; però cura, sota l’atenta mirada de George Cukor.
El riure es dona per la necessitat de falsa alegria en una Espanya on impera la misèria, la tristesa, la desesperança, però sobretot la por com a conseqüència posterior de la Guerra Civil.
El plor farà la seva aparició en l’inici dels anys 70. Valent-se de metàfores complicades els directors avantguardistes del moment descobreixen el despertar de les consciències a través de films complexos que eviten la censura i poden estrenar-se a les sales.
López Vázquez serà un dels seus actors fetitxe per la seva gran versatilitat en aquest cinema molt més polític gràcies a un carisma especial que li permet passar d’un extrem a un altre en interpretar als seus personatges.
Tant l’arrel interpretativa com el tarannà li possibiliten interconnectar amb el públic, amb una societat que no desitja veure’l com una estrella enlluernadora, sinó més aviat com algú molt pròxim, fins a tal punt que és considerat com un membre més de la família.

Idioma:

Castellà

Dia i hora:

Dimarts 29 de novembre a les 18:00 hores

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

A qui va adreçat:

A tota mena de públic interessat en el centenari de López Vázquez

Objectius:

Fer un homenatge als cents anys de José Luis López Vázquez.
Comprendre la seva filmografia.
Veure el lloc que ocupa dins del cinema espanyol.
Revisar cronològicament el seu recorregut.
Descobrir els films que fluctuen entre la “risa y el llanto”
Comparar les seves interpretacions amb la situació política/social del país durant el Franquisme.

Ponent:

José Luis Subías, professor tutor d’art contemporani i cinema

 Inscripció:

 

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es