Select Page

Coneix el que menges, cuida la teva alimentació

La Europa moderna se caracterizó por ser un periodo donde la inestabilidad dentro de unas regiones cambiantes a nivel político. La formación del llamado “estado moderno”, la tensión entre dinastías y su transformación provocaron una serie de revueltas y revoluciones que, en mayor o menor medida, formaron el mundo como lo conocemos.
Sabem que la manera com ens alimentem incideix de forma molt important en el nostre estat de salut física i emocional.

La nutrició, amb els coneixements actuals, ha patit molts canvis en els darrers anys, tant pel que fa a conceptes del que és saludable, com en la manera com ens hem d’alimentar depenent de la nostra edat, activitat física, estat de salut, etc.

De les nostres eleccions sobre allò que mengem, dependrà en gran part el nostre estat de salut i benestar general.

Conèixer els aliments, els seus nutrients i com consumir-los, ens donarà les eines necessàries per decidir millor sobre com ens hem d’alimentar per estar bé.

PROGRAMA

1. Introducció:

• Presentació del curs
• Evolució de l’alimentació
• Fisiologia heretada dels nostres avantpassats
• Definició de conceptes bàsics

2. Mites alimentaris:
• Analitzar els mites alimentaris, que s’han anat mantenint amb el temps, i que les noves evidències científiques els han deixat obsolets.

3. Macronutrients:
• Què són els hidrats de carboni, les proteïnes i els lípids
• D’on els obtenim i com els utilitza el nostre organisme

4. Micronutrients:
• Vitamines, minerals i oligoelements
• Essencials per a moltes funcions metabòliques

5. Grups d’aliments:
• Classificació i valor nutricional.
• Freqüència de consum dels diferents grups

6. Models alimentaris:
• Tipus de dietes, piràmides nutricionals, modes
• Noves evidències científiques en aquests models

7. Introducció als processos metabòlics:
• Digestió i absorció dels aliments
• Microbiota intestinal

8. Al·lèrgies, intoleràncies i patologies:
• Diferències entre al·lèrgies i intoleràncies i com abordar-les
• L’alimentació en la prevenció de malalties
• Sobrepès, obesitat i conducta alimentària

9. Etapes fisiològiques:
• Necessitats nutricionals segons les diferents etapes de la vida
• La importància de l’alimentació per un envelliment saludable

10. Exercici i bons hàbits:
• La importància d’incorporar l’exercici físic per una vida saludable
• Incorporar bons hàbits, que es puguin mantenir en el temps

11. Seguretat alimentària:
• Mètodes de conservació
• Manipulació dels aliments i prevenció de toxiinfeccions alimentàries
• Estris més adequats

12. Taller d’etiquetatge:
• Pràctica per aprendre a interpretar les etiquetes de la gran oferta d’aliments que tenim a la nostra disposició
• Màrqueting i publicitat enganyosa

13. Superaliments, aliments funcionals i suplements:
• Què són i com s’utilitzen
• Importància i valor nutricional

15. Planificació de menús:
• Aplicar el que hem après confeccionant menús saludables
• Càlcul de les necessitats energètiques personals

Bibliografia General

AA.VV. Historia Moderna. Tres Cantos: Akal.
Arendt, Hannah. Sobre la revolución. Barcelona: Alianza.
Pérez, Joseph. La revolución de las Comunidades de Castilla (1520-1521). Madrid: Siglo XXI.
Pincus, Steve. 1688. La primera revolución moderna. Madrid: Acantilado.
Recio Morales, Óscar. Las revoluciones inglesas del siglo XVII y la transformación de las islas británicas. Madrid: Síntesis.
Schama, Simon. Ciudadanos. Una crónica de la Revolución Francesa. Madrid: Debate.
Van Dülmen, Richard. Los inicios de la Europa moderna, 1550-1648. Madrid: Siglo XXI.

Hores lectives:

30 hores

Dies i hora:

Dimecres de 18:00 a 20:00 hores

Calendari:

Setembre: 27
Octubre: 4, 11, 18 i 25
Novembre: 8,15, 22 i 29
Desembre: 13 i 20
Gener: 10,17, 24 i 31

Lloc:

UNED Sant Boi de Llobregat
Edifici l’Olivera
Plaça Montserrat Roig, 1 1ª planta
088306 Sant Boi de Llobregat

 

Idioma:

Castellano

Ponent:

Roser Masobé. Professora-tutora d’UNED Sènior de Sant Boi de Llobregat

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altre tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Tornar a oferta Sènior

Més informació al Centre:

UNED Sant Boi de Llobregat
Edifici l’Olivera
Plaça Montserrat Roig, 1 1ª planta
088306 Sant Boi de Llobregat
info@santboi.uned.es