Select Page

El Palau de la Música de Lluís Domènech i Montaner.

Patrimoni de la Humanitat

El Palau de la Música de Domènech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat és un curs d’extensió universitària, de caràcter monogràfic, que pretén aprofundir en el coneixement d’una de les obres cabdals, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997
Programa
Dimarts, 12 de novembre

10:00 a 13:00 hores

Introducció: Domènech i Montaner i la seva arquitectura
Orígens familiars i estudis. Les influències de l’arquitectura hispànica i europea. Gestació estilística, etapes i breu anàlisi de l’arquitectura domenequiana: forma i funció, decorativisme, organicisme i moviment, simbolisme, romanticisme, òptica, estructura i composició, llum, higienisme i monumentalisme.

Dijous, 14 de novembre

10:00 a 13:00 hores

El projecte de sala de concerts de l’Orfeó Català
Les sales de concerts a la Barcelona de finals de segle XIX. Els precedents: Els cors Clavé. La fundació de l’Orfeó Català. Les primeres passes. Els locals. La proposta a Domènech i Montaner. El projecte de sala-auditori. L’articulació externa: les dobles façanes. Les dificultats de l’espai. L’estructura arquitectònica metàl·lica. Els recurs frontissa. Els vestíbul, la sala d’assaig i espais auxiliars. La sala de concerts (platea, amfiteatre del primer i segon pis) i les sales de descans del primer i segon pis. Les obertures i el tractament de la llum. El diàleg entre l’espai interior i l’espai exterior: funcionalitat i càrrega decorativa.

Dimarts, 19 de novembre

10:00 a 13:00 hores

Visita comentada pel mateix ponent del curs al Palau de la Música i del Centre de Documentació de l’Orfeó Català a càrrec de la seva responsable, la senyora Marta Grassot.

Dijous, 21 de novembre

10:00 a 13:00 hores

             La pell decorativa 

Els problemes econòmics. L’obra dels grans artesans: La ceràmica d’autor, la ceràmica personalitzada, els paviments, els mosaics i el trencadís. Els treballs de vitralleria emplomada. L’ebenisteria: mobiliari i els dissenys dels tancaments. El treball de forja i làmpades. Els                  detalls escultòrics. La bocana del Palau. El conjunt escultòric de la cançó popular. Heràldica i simbolisme decoratiu en el Palau: l’arquitectura parlant.
El Palau construït: La primera pedra. La inauguració. El premi al millor edifici de 1908. Les campanyes d’enderroc. Les remodelacions, restauracions i ampliacions fins a l’actualitat. La declaració com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de 1997. La revaloració del                Palau.

Dates:

Dies: 12, 14, 19 i 21 de novembre de 10 a 13h

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

Inscripció:

El preu de la inscripció és de 70

Fes la inscripció

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada

Ponent:

Carles Sàiz i Xiqués és llicenciat en història per la Universitat de Barcelona, té els cursos de doctorat i el DEA en Món Contemporani. Expert en la vida i l’obra de Domènech i Montaner, és autor de diferents articles, llibres i exposicions sobre l’arquitecte. És el president del Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM), dirigeix la revista Domenechiana i és l’autor dels continguts museogràfics de la Casa museu Domènech i Montaner de Canet de Mar.

És professor tutor de la UNED des de l’any 2002 i coordina el centre UNED Sènior de Canet de Mar.

A qui va adreçat:

El curs va adreçat al públic en general i, especialment, a gestors culturals i guies turístics que vulguin incorporar nous continguts al seu treball professional sobre Lluís Domènech i Montaner i la seva obra arquitectònica.

Objetius:

– Aprofundir en la vida i obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner per entendre la seva arquitectura.
– Dotar de coneixements i habilitats als alumnes per tal que puguin identificar i analitzar a fons els elements estructurals i decoratius del Palau de la Música
– Oferir continguts de qualitat als professionals del sector turístic i cultural sobre el Palau de la Música per tal que les puguin incorporar durant les seves activitats.

Metodologia:

El curs, de dotze hores, estarà dividit en quatre sessions de les quals tres són lectives -de tres hores cadascuna-, i una quarta que es dedicarà a la ruta guiada al Palau de la Música.

La metodologia serà participativa i activa. Es pretén que els participants del curs aportin la seva visió, coneixements i experiència.

Es recomanarà als alumnes una relació de bibliografia específica sobre el tema per si es volen ampliar els coneixements adquirits.

Hores lectives:

12 hores


Informació del Centre

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es