Select Page

El patrimoni natural de Catalunya

Catalunya serva un patrimoni natural, notable i atenent a la seva mida de màxim nivell a escala europea. Això és, bàsicament, fruit de trobar-se ubicada al bell mig de rutes migratòries d’ocells (Escandinàvia-França-Catalunya-Àfrica) i de rata pinyades i, a més, per tenir els tres grans paisatges vegetals que hi ha a tot Europa (mediterrani, centre-europeu i boreo-alpí) que hostatgen sengles espècies, variades i diverses i que trobem des de prop del Pol Nord fins a Gibraltar. Més de 220 espècies d’ocells hi fan niu i més de 400 s’hi ha observat, més de 210 espècies de papallones, 30 espècies de rata pinyades i una cobertura forestal que ens situa en els top-3 de tot Europa són, tan sols alguns exemples d’una riquesa biològica sense igual a Europa.

PROGRAMA
 1. ELS ECOSISTEMES I LA VEGETACIÓ DE CATALUNYA:  panoràmica dels ecosistemes naturals del país -des de les dunes costaneres a les congestes alpines- que confereixen al país una riquesa biològica i paisatgística molt elevada. Per a cada ecosistema s’apunten els trets característics principals i les plantes i animals més emblemàtics. De bracet amb els ecosistemes també ens centrem en les grans unitats de vegetació de Catalunya, que abraça els tres paisatges vegetals europeus
 2. LA VEGETACIÓ DE BARCELONA: xerrada sobre les plantes que conviuen amb els habitants de la capital del país, tant les dels ambients naturals (Collserola, Montjuïc, etc.), com les d’ambients més humanitzats (parcs i jardins urbans, eixides de les cases, teulades, arbres de carrers, erms i solars, etc. ). De la majoria d’espècies es parla dels seus usos tradicionals (medicinals, ornamentals, etc.) i d’altres curiositats (de quin continent provenen, quins animals es mengen els seus fruits, etc.).
 3. FAUNA DE CATALUNYA: des de les papallones de dia fins a les rata pinyades, tot passant pels peixos, amfibis, rèptils, ocells i altres mamífers no alats com els llops, óssos, gats mesquers. La relació de la fauna amb l’espècie humana –literatura, llegendes, dites, caça, curiositats, etc.-, les adaptacions als seus hàbitats i la imitació dels cants dels ocells són aspectes notables de la conferència.
 4. BIODIVERSITAT URBANA: “ELS ALTRES VEÏNS”, ANIMALS I PLANTES QUE CONVIUEN AMB NOSALTRES: xerrada sobre les plantes i els animalons que comparteixen diàriament la seva vida amb nosaltres i que, malgrat tot, són encara força desconeguts. Els falciots, els xoriguers, els dragonets, els ratolins, les paneroles, les formigues, els plàtans i els líquens són alguns dels protagonistes d’aquesta xerrada amanida amb els trets comuns dels ecosistemes urbans d’arreu del món.
 5. OCELLS QUE VAN I VÉNEN, LES MIGRACIONS DELS OCELLS I L’EFECTE DEL CANVI CLIMÀTIC I DEL PAISATGE EN LLURS POBLACIONS: què hi ha al darrera de les migracions dels ocells? Per què ho fan? Com s’orienten? Quins tipus de migracions hi ha? Quina és l’espècie que va més lluny? I la més viatgera durant la seva vida? Com els afecta el canvi climàtic? I els canvis en el paisatges? Quines espècies augmenten a Catalunya? Quines són les que reculen? Xerrada sobre les migracions dels ocells i els canvis en la seva distribució territorial a Catalunya i a Europa arran del canvi climàtic i dels grans canvis en els usos del sòl.
 6. DOS PROJECTES DE GESTIÓ POSITIVA DE LA FAUNA: EL PROJECTE ORENETES I LA REINTRODUCCIÓ DEL FALCÓ PELEGRÍ A BARCELONA: L’oreneta cuablanca (Delichon urbica) ha centrat un projecte de cens sense parió al món. S’explica com diferenciar les orenetes del país, la metodologia innovadora,  els resultats obtinguts -40.000 nius censats anualment amb localització precisa i exacta- i de curiositats diverses -el poble amb més nius de Catalunya, l’edifici que aplega més nius, el poble amb més nius per habitant, etc.-. El falcó pelegrí (Falco peregrinus) era un nidificant habitual a Barcelona fins que a principis dels anys 70 del segle passat la darrera parella fou enverinada al niu. S’explica els trets bàsics de l’espècie, la metodologia emprada per recuperar-la de nou i, és clar, els resultats finals exitosos.

 

Bibliografia General
 • Història Natural dels Països Catalans (Autors Diversos, Grup Enciclopèdia Catalana)

 • Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya (Institut Català d’Ornitologia, 2022)

 • Els rat penats de Catalunya (Flaquer, C. & Puig, X., Ed. Brau, 2012)

   

Idioma:

Català

Modalitat virtual

Servei tècnic virtual: 93 606 56 92

Hores lectives:

9 hores

Dia i hora:

Dimecres de 16:00 a 17:30 hores

Calendari:

Febrer: 15, 22

Març: 1, 8, 15, 29

Ponent:

Dr. Pere Alzina. Professor tutor de la UNED Província de Barcelona

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada

 

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es