Select Page

Història & Crispetes: XIX, un llarg segle revolucionat

“El cinema, imatge en moviment, té una virtut especial: la de recrear l’aparença de mons, civilitzacions, atmosferes, submergint l’espectador en una ficció absorbent, en un viatge únic l’atractiu del qual va més enllà dels fets relatats… El cinema aposta, en definitiva, per la reconstrucció material dels universos perduts”.

(Enric Alberich: Películas clave del cine histórico).

Un nou curs d’Història & Crispetes per gaudir, gràcies a la màgia del cinema, d’un llarg segle XIX ple de grans transformacions econòmiques, polítiques i socials. Des de la Independència dels Estats Units i la Revolució francesa fins a la configuració internacional dels grans imperis colonials. Des de la irrupció del nacionalisme liberal burgés a l’explosió de l’industrialisme productivista i el naixement del moviment obrer. El segle del naixement de la novel.la romàntica i del ferrocarril, de l’impressionisme pictòric i del cinema primitiu.

PROGRAMA

El curs s’articularà en una sèrie de 15 sessions que desenvoluparan el següent temari i continguts generals:

1) La Revolució francesa i el convuls període napoleònic.
2) Washington: un nova potència transcontinental.
3) L’Estat-Nació burgés: pel liberalisme i contra el moviment obrer.
4) La cursa colonial: de l’esclavatge a l’imperialisme.
5) La cultura vuitcentista: transformacions científiques i artístiques.

Un curs pensat a parts iguals pels amants del cinema i de la història, on visualitzarem petits fragments (d’entre 3 i 5 minuts) de grans pel·lícules de tota època i condició de realització. Gràcies a la força expressiva del cinema més divers, rememorarem i reflexionarem sobre el naixement del món contemporani durant el segle XIX. Des del primer cinema mut a l’actual animació digital, tocarem tots els gèneres cinematogràfics: històric, d’aventures, bèl·lic, drama romàntic, musical, social. I també biopics, thrillers, falsos documentals, adaptacions literàries i cinema d’autor.
Serà així que, crispeta a crispeta, a la pantalla de la nostra aula sènior caurà la Bastilla. I pujarem les muntanyes del llunyà país del Kafiristan. Formarem amb els requetès carlistes a les portes de Bilbao. Contemplarem amb Napoleó com Moscou crema tota la nit. Morirem als camps de Gettisburg lluitant per la vella Virgínia. Remuntarem el cor tenebrós del gran riu Congo. Amb la camisa vermella lluirem sota el sol mediterrani de Palerm. En tren recorrerem tota Europa amb un fantasma, Engels, Marx i també amb la seva filla. Amb solemnitat ritual ens farem l’harakiri davant el nostre Shogun. Als telers de Manchester treballarem fins a l’esgotament i l’extenuació. Passada la febrer de l’Or de Califòrnia ens banyarem en l’or negre de l’Estrella Solitària. Entre crits d’angoixa esclatarà la bomba a l’antic Liceu. Serà a les fonts del Nil que tocarem la glòria. Perseguirem la gran balena blanca fins el fons de l’ànima humana. Creuarem els Andes amb el General San Martín. Ens tallarem l’orella amb Van Gogh abans de ser vampiritzats pel comte Dràcula. Negra nit, esperarem a Prim al carrer del Turc. A Viena i Budapest ballarem el vals amb l’Emperadriu de la doble corona. Recitant el poema de Tennyson carregarem lleugers contra Sebastòpol. Des del Masnou salparem amb el nostre falutxo negrer camí de la Guinea. Caurem massacrats amb els companys i companyes de la Comuna de París. A punta de llança zulu empaitarem la caravana bòer. Tocarem el Nou Món a la Illa d’Ellis mentre els últims de Filipines tornen palúdics a casa.
Durant el curs es realitzaran diverses sessions de cinefòrum a partir de pel·lícules especialment significatives històricament i estètica.

Bibliografia General

• Alberich, Enric: Películas clave del cine histórico, Ediciones Robinbook, Barcelona, 2009.
• Breu, Ramon: La historia a través del cine. Editorial Graó. Barcelona, 2012.
• Caparros Lera, José María: 100 películas sobre historia contemporánea. Alianza editorial. Madrid, 1997.
• Coro Rubio, Pobes: La historia a través del cine. Estados Unidos: una mirada a su imaginario colectivo. Servicio Editorial de la Universidad del País Vasco, Bilbao, 2010.
• Ferro, Marc: Historia contemporánea y cine. Ariel Historia. Barcelona, 1995.
• García, María Ángeles: Vidas de mujer que el cine cuenta. Machado Libros, Pensamiento. Madrid, 2020.
• Gispert, Esther: Cine, ficción y educación. Laertes Educación . Barcelona, 2009.
• Gubern, Roman: Historia del cine. Editorial Lumen. Barcelona, 1989.
• Herederos, Carlos i Fernández, Joxean (coords.): De Lumière a Kaurismaki: La clase obrera en el cine. Donostia Kultura, San Sebastián, 2014.
• Montero, Julio i Rodríguez, Araceli: El cine cambia la historia. Ediciones Rialp. Madrid, 2005.
• Monterde, José Enrique; Selva Masoliver, Marta i Solà Arguimbau, Anna: La representación cinematográfica de la historia. Akal. Barcelona, 2002.
• Rosenstone, Robert A.: El pasado en imágenes. El desafío del cine a nuestra idea de la historia. Ariel. Barcelona, 1997.
• Sorolla Romero, Teresa i Mínguez Cornelles, Víctor: El mejor y peor de los tiempos. 50 películas sobre la Revolución Francesa. UOC Ediciones, Filmografías esenciales, Barcelona, 2020.
• Valero Martínez, Tomás: La Historia de España Contemporánea vista por el cine. Colección Film-Historia, 13, Universitat de Barcelona, 2010.

Hores lectives:

30 hores

Dies i hora:

Dijous de 18:00 a 20:00 hores

Calendari:

Octubre: 5, 19 i 26
Novembre: 2, 9, 16, 23 i 30
Desembre: 14 i 21
Gener: 11, 18, 25
Febrer: 1 i 8

Lloc:

UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural Garcia Nieto
C/Mossèn Andreu, 15 3ª planta
08940 Cornellà de Llobregat

 

Idioma:

Català/Castellà

Ponent:

Xesco Montañez: professor-tutor de la UNED Sènior de Cornellà de Llobregat

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Tornar a oferta Sènior

Més informació al Centre:

UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural Garcia Nieto
C/Mossèn Andreu, 15 3ª planta
08940 Cornellà de Llobregat
93 376 70 11
info@cornella.uned.es