Select Page

Història d’aquí i allà, així i aixà… la lent antropològica davant de la complexitat de les societats humanes

Aquest curs aspira a dotar als i a les participants dels elements i instruments que la perspectiva antropològica aporta per a una comprensió més profunda d’alguns dels principals fenòmens socioculturals del món contemporani. Ens aproximarem a qüestions fonamentals com la diversitat humana, la natura, les urbs, l’organització política, les relacions de poder, els moviments migratoris, les formes d’organització econòmica o el pensament religiós. Tanmateix, la mirada que ens ofereix l’Antropologia Sociocultural d’aquests fenòmens, fenomen contemporanis ens permetrà construir ponts amb fenòmens socials anteriors i amb les pròpies experiències viscudes, així com visualitzar les connexions entre el que passa a la nostra societat i en d’altres llocs del planeta.

Objectius:

Els principals objectius són:

 • Presentar la diversitat humana (social i cultural) com a característica essencial de l’ésser humà i, alhora, com a valor a preservar.
 • Aprofundir en el coneixement d’alguns dels fenòmens socioculturals rellevants de l’actualitat.
 • Traçar les continuïtats, discontinuïtats i innovacions que en aquests fenòmens s’observen.
 • Destacar la necessitat de reconèixer la complexitat de tota realitat social, emfatitzant en la diversitat de discursos, representacions, percepcions i vivències que d’un mateix fet es generen.
 • Dotar d’elements i instruments que permetin analitzar críticament els fenòmens socioculturals, tot prestant especial atenció al procés de construcció dels discursos i representacions dominants sobre aquests.
 • Transmetre la importància del relativisme cultural en l’anàlisi de les societats i cultures humanes.
 • Familiaritzar-se amb alguns dels principals conceptes mètodes i teories de l’Antropologia sociocultural.
 • Valoritzar les experiències viscudes i els seus protagonistes.
 • Capacitar en l’anàlisi de la informació que els múltiples suports i formats actuals ofereixen (premsa, televisió, internet, xarxes socials, etc).
 • Fomentar la reflexió, el diàleg i l’intercanvi d’idees.
PROGRAMA

​El programa es presentarà dividit en diversos blocs (de dues sessions o més de duració) en els que reflexionarem sobre diverses temàtiques a partir de l’estudi etnogràfic de diferents fenòmens socioculturals.

L’Antropologia sociocultural com a disciplina científica. Obrirem el curs tot reflexionant sobre qüestions com ara: Hi ha vida a més enllà del món científic-acadèmic? Les ciències socials poden ser eines de transformació? L’antropologia aplicada o l’aplicació de l’antropologia?

El desenvolupament i el món. El desenvolupament amaga múltiples dimensions que esdevenen fonamentals per entendre el món, les relacions entre els països segons els rols que aquesta mateixa idea construeix, models hegemònics de comportament individual…

Buscant un sentit a la joventut… Massa sovint podem sorprendre les nostres societats preguntant-se per qui són els joves com si fossin éssers d’altres móns… Començarem per abordar des d’una perspectiva general què és la joventut (tant aquí com allà) per provar d’aprofundir desprès en els canvis que es produeixen constantment entre aquests i com aquesta guarda estreta relació amb el que succeeix en el conjunt de la societat…

– Si Ludd aixequés el cap…

És una aposta per analitzar el món del treball en tota la seva complexitat en l’experiència humana i alhora posar una especial atenció en el paper de la tecnologia a les nostres societats més enllà de la seva dimensió instrumental

Entorn, natura, cultura. Reflexionarem sobre les relacions que les societats estableixen amb el medi, unes relacions d’anada i tornada podríem dir, on les cultures s’adapten al medi alhora que adapten el medi a la realitat sociocultural de cada grup; sense oblidar-nos de fer una primera aproximació a la pròpia idea de natura que la nostra societat té.

Les catàstrofes naturals reinterpretades des de les cultures. Totes les cultures donen un sentit o altre a les manifestacions de la natura i especialment a les que titllem de “catàstrofes” des de manifestacions de la immensitat de la natura, passant per accions divines fins a ocasions per expandir el liberalisme.

L’Antropologia de l’alimentació o com veure el món a través de l’alimentació. Hi ha un munt de dites, frases… sobre l’alimentació que alhora destaquen veritats i simplifiquen la realitat… com ara  som el que mengem, el menjar és salut, menjar és molt més que aliments, un país una cuina… totes elles ressalten la centralitat de l’alimentació a totes les cultures; si bé caldrà veure si de la mateixa manera que a la nostra.

Bibliografia General

Hi ha una bibliografia bàsica en què s’ofereix una visió general de l’Antropologia:

 • BOHANNAN, P. (1992) Para raros, nosotros. Introducción a la antropología cultural. Madrid: Akal.
 • COPANS, J. (1999) Introducción a la Etnología y a la Antropología. Madrid:
 • EMBER, C. R.; EMBER, M. (1997) Antropología cultural, Madrid: Prentice Hall.
 • HARRIS, M. (1998) Introducción a la Antropología General. Madrid : Alianza.
 • LLOBERA, J. R. (1999) Manual d’antropologia social, Barcelona: Edicions de la UOC.

També hi haurà una bibliografia específica conformada durant el curs que estarà relacionada amb alguns dels temes presentats i que es treballarà a l’aula.

Hores lectives:

30 hores

Dies i hora:

Dimarts de 18:00 a 20:00 hores

Octubre: 5 i 26 Novembre: 2, 9, 16, 23 i 30 Desembre: 14 i 21 de 2021 Gener: 11, 18 i 25 Febrer: 1, 8 i 15 de 2022

Lloc:

UNED Cornellà de Llobregat

Centre Cultural Garcia Nieto

C/Mossèn Andreu, 15 3ª planta

08940 Cornellà de Llobregat

Ponent:

Miguel Doñate. Professor-tutor de la UNED Sènior de Cornellà de Llobregat

Inscripció:

La inscripció s’ha de fer emplenant la butlleta i enviant-la al correu electrònic: info@cornella.uned.es

 

Més informació al Centre:

UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural Garcia Nieto
C/Mossèn Andreu, 15 3ª planta
08940 Cornellà de Llobregat
93 376 70 11
info@cornella.uned.es