Select Page

Història: D’un esbós a un Castell. L’empremta de Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar

D’un esbós a un Castell. L’empremta de Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar és el nou curs d’història que ofereix el centre UNED Sènior de Canet de Mar, amb modalitat presencial o on line [1] amb la col·laboració del Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner.

Aquesta guia didàctica comença amb una petita introducció. A continuació s’indiquen les condicions necessàries de l’estudiant per a cursar l’assignatura, es presenten els objectius, la programació dels continguts de la matèria i com s’avalua el curs.

I per tancar la guia, s’adjunten unes recomanacions bibliogràfiques per completar els continguts de l’assignatura.

El curs D’un esbós a un Castell. L’empremta de Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar  és un curs d’extensió universitària que pretén endinsar-nos, com mai s’ha fet, en el coneixement de les diferents obres que l’arquitecte va projectar a Canet de Mar. La vinculació familiar de Domènech amb el poble va fer que Canet es convertís en una font d’inspiració per a l’arquitecte, al mateix temps que va convertir casa seva en “un raconet tranquil per pensar i treballar quiet”.

Des del seu taller, Domènech portava a terme la gestació projectual dels encàrrecs arquitectònics més importants però el pas de Domènech per Canet també va contribuir a deixar, de manera simbiòtica, la seva  petja en el municipi,  un  llegat  arquitectònic, urbanístic,  polític  i intel·lectual excepcional,  que  va  contribuir  a  transformar  i singularitzar de manera excepcional aquesta petita població del Maresme entre finals de segle XIX i començament del XX.

OBJECTIUS:

 – Aprofundir en el coneixement del patrimoni de Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar.

– Posar en valor els elements modernistes més identitaris de Canet de Mar.

– Contribuir a conèixer, preservar, conservar i difondre el patrimoni arquitectònic de la població.

– Crear debats sobre l’estat del patrimoni modernista, avui.

[1] La modalitat on line es farà en directe per plataforma grupal, de manera simultània, a la classe presencial.

PROGRAMA

BLOC 1

 SESSIÓ 1:

Introducció a la plataforma zoom.

La vinculació canetenca de Lluís Domènech i Montaner amb Canet de Mar. Orígens. Família. Estudis. Els pilars familiars: Maria Montaner i Vila, Ramon de Montaner Vila i Maria Roura Carnesoltas.

SESSIÓ 2: L’espai de treball. El ferrocarril. Les cases Domènech de la riera i l’estiueig a Canet de Mar. L’arrelament definitiu de Domènech a Canet de Mar i la seva empremta al municipi.

Analitzem l’arquitectura de Lluís Domènech i Montaner.

 SESSIÓ 3: La reforma del Teatre Principal (1883) i la reforma de l’Ateneu de Canet (1884-1885). L’eclecticisme dels primers treballs.

SESSIÓ 4: La Casa Roura (1889-1892).

 SESSIÓ 5: Visitem la Casa Roura. Punt de trobada: davant la porta.

BLOC 2

SESSIÓ 6: L’arquitectura industrial de Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar: Analitzem el projecte de la fàbrica, magatzem, despatxos i edifici vapor de la Jover, Serra i Cia.

SESSIÓ 7: La restauració de la Casa Forta de Canet i l’ampliació gòticomodernista de la fortalesa: El Castell de Santa Florentina. La Creu de terme. La cripta del Castell. El projecte de sepulcre de Ramon de Montaner.

 SESSIÓ 8: Visitem la part modernista del Castell de Santa Florentina i la Cripta. Punt de trobada: davant la porta del Castell.

SESSIÓ 9: La participació de Domènech i Montaner en els actes festius de Canet de Mar. Les Festes de les Verges i els gegants de Santa Florentina (1881-1889); els decorats de Judit de Welp (1883), Les Festes commemoratives del quart centenari del descobriment d’Amèrica (1892), les Festes del tercer centenari del Vot de Vila (1903); els Pastorets de 1914, els diferents dissenys per a entitats i organitzacions del poble i l’escut de Canet de Mar.

SESSIÓ 10: La Creu de Pedracastell.

BLOC 3

SESSIÓ 11: Els projectes de Domènech no realitzats: El projecte de la façana de l’església parroquial, el projecte de l’altar de la Puríssima de l’església parroquial, el projecte de restauració de les Torres de Guaita de Canet i el projecte de plaça i Passeig de la Mare de Déu de la Misericòrdia.

SESSIÓ 12: Una visió moderna del Canet d’inicis de segle XX: urbanisme, higienisme i serveis. el primer plànol del municipi, el projecte dels esponjaments urbans, el projecte de clavegueram, el projecte de l’aigua viva: “Canet en l’Avenir” del Dr. Marià Serra i Font.

SESSIÓ 13: Visitem l’arquitectura funerària de Domènech i Montaner al cementiri de Canet de Mar. Punt de trobada: davant la porta del cementiri.

SESSIÓ 14: L’arquitectura íntima de Domènech a Canet: la reforma de can Rocosa (1905-1906) i la reforma de les cases Domènech (1918-1919). Els darrers anys de Domènech a Canet de Mar.

SESSIÓ 15: Visitem la Casa Domènech, la darrera obra del modernisme domenequià.

BIBLIOGRAFIA

Articles

ALCALDE, Sergi (2019): “La cripta del Castell de Santa Florentina de Canet. Atreviment i originalitat en l’obra de Lluís Domènech i Montaner”. A: Domenechiana núm. 15, p. 168-199

AMENÓS, Lluïsa; SÀIZ, Carles (2018): “La decoració en ferro de l’Ateneu de Canet de Mar (1884-1885)”. A: Domenechiana núm. 15.

CARBONELL, Maite (2016): “L’altar de la Puríssima a l’església de Sant Pere i Sant Pau de Canet de Mar. Una proposta domenequiana. A: Domenechiana, núm. 8, p. 144-153

ROVIRA FORS, Josep (2015): “Lluís Domènech i Montaner en la memòria dels canetencs”. A: Domenechiana, núm. 5.

MARTÍ REY, Gemma (2018): “El paraigüer de la Casa Domènech”. A: Domenechiana, núm. 13, p. 124-141

MAS GIBERT, Xavier (2015): “Les creus domenequianes de Pedracastell”. A: Domenechiana, núm. 5, p. 156-183

MAS GIBERT, Xavier (2017): “Iniciativa i participació en el folkorisme a Canet de Mar. L’aportació de Lluís Domènech i Montaner i la seva família en la reactivació de les festes populars”. A: Domenechiana, núm. 10-11.

RODRÍGUEZ SANTOS, Francesc (2018): “El Panteó de la família Font-Montaner. Una obra de Lluís Domènech i Montaner al cementiri de Canet de Mar”. A: Domenechiana, núm. 13.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (1997): “Allò que Lluís Domènech i Montaner no va arribar a fer”. A: ÀMBIT, núm. 26.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2007): «El llegat arquitectònic de Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar». A: El Sot de l’Aubó,  núm. 21.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2008): «Aproximació biogràfica del primer Comte de la Vall de Canet». A: El Sot de l’Aubó,  núm. 25.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2010): «Una obra pionera del modernisme català: L’Ateneu de Canet de Mar.» A: El Sot de l’Aubó,  núm. 33.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2010): «Domènech i Montaner i els orígens del nacionalisme català». A: El Sot de l’Aubó,  núm. 30.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2010): «Casa Roura – Casa Agustí: Canet de Mar 1892. Badalona 1893. La continuïtat estilística del Castell dels Tres Dragons». A: El Sot de l’Aubó,  núm. 32.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2011): «La casa Domènech de Canet de Mar (1918-1919). La darrera obra modernista de Lluís Domènech i Montaner». A:  El Sot de l’Aubó,  núm. 35.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2011): «L’arquitectura funerària de Lluís Domènech i Montaner. El llegat modernista de Canet de Mar, Comillas, Barcelona i Reus» El Sot de l’Aubó,  núm. 38.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2011): «La Casa Domènech de Canet de Mar. La darrera obra modernista de Lluís Domènech i Montaner» El Sot de l’Aubó,  núm. 36.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2012): «La masia Rocosa de Domènech i Montaner. El petit laboratori d’assaig del modernisme català». A: El Sot de l’Aubó,  núm. 40.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2013): “L’Ateneu de Canet de Mar: una obra primerenca de Lluís Domènech i Montaner (1884-1885)”. A: Domenechiana núm. 1, p. 70-89

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2014): “El Castell de Santa Florentina: Domènech i Montaner i la “restauració en estil” de l’antiga Casa forta de Canet”. A: Domenechiana núm. 2-3, p. 102-130

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2014): “La fàbrica de gènere de punt Jover, Serra i Cia de Canet de Mar: l’arquitectura industrial de Lluís Domènech i Montaner a inicis de segle XX a comarques”. A: Domenechiana, núm. 4

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2015): «La Casa Roura de Canet de Mar i els tallers de producció artesanal del Castell dels Tres Dragons. El primer modernisme de Lluís Domènech i Montaner». A: Domenechiana, núm. 6.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (2016): “La masia Rocosa i la Casa Domènech de Canet de Mar. L’arquitectura íntima de Lluís Domènech i Montaner”. A: Domenechiana núm. 8.

Llibres

ALCALDE, Sergi; CARBONELL, Maite; MARTÍ, Gemma; MAS, Xavier; SÀIZ, Carles: Lluís Domènech i Montaner (1849-1923. Obra arquitectònica raonada. Volum. 1 Canet de Mar: Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, 2016

ALCALDE, Sergi; CARBONELL, Maite; MARTÍ, Gemma; MAS, Xavier; SÀIZ, Carles: Lluís Domènech i Montaner (1849-1923. Obra arquitectònica raonada. Volum. 2 Canet de Mar: Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, 2015

ALCALDE, Sergi; SÀIZ, Carles; MARTÍ, Gemma, et al: La Casa Domènech de Canet de Mar. L’arquitectura íntima de Domènech i Montaner. Canet de Mar: Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, 2019.

DOMÈNECH, Lluís, FIGUERAS Lourdes: Lluís Domènech i Montaner i el director d’orquestra. Barcelona: Fundació Caixa Barcelona, 1989.

DOMÈNECH GIRBAU, Lluís: Domènech i Montaner. Barcelona: Polígrafa, 1994,

DOMÈNECH GIRBAU, Lluís: Domènech i Montaner. Un home universal. Barcelona: La Magrana, 2018.

FIGUERAS, Lourdes: Lluís Domènech i Montaner. Barcelona: Santa & Cole, 2007.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles: Guia Històrica de Canet de Mar. Canet de Mar: Edicions Els 2 Pins, 2002

SÀIZ I XIQUÉS, Carles: Lluís Domènech i Montaner (1849-1923).El llegat arquitectònic, polític i cultural a Canet de Mar. Canet de Mar: Edicions Els 2 Pins, 2008.

SÀIZ, Carles (Co): Canet de Mar. Història i arquitectura. Canet de Mar: Edicions Els 2 Pins, Centre d’Estudis Canetencs, Ajuntament de Canet de Mar, 2009.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (Co): Epistolari Lluís Domènech i Montaner (1878-1903). Canet de Mar, Edicions Els 2 Pins, 2013.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles (Co): Epistolari Lluís Domènech i Montaner (1904-1923). Canet de Mar, Edicions Els 2 Pins, 2013.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles: «Casa Roura» p. 26-29. Dins: BANCELLS, Consol (Dir.): Joies del modernisme privat. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2014.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles: «Casa Domènech» p. 406-409. Dins: BANCELLS, Consol (Dir.): Joies del modernisme privat. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2014.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles: “De la primitiva fortalesa medieval a l’actual Castell de Santa Florentina. Mil anys d’història a la Vall de Canet. A: Torres de guaita, defenses i fortificacions. IX Trobada d’Entitats de recerca local i comarcal del Maresme. Canet de Mar: Centre d’Estudis Canetencs, 2016.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles: Lluís Domènech i Montaner i les Bases de Manresa. A la recerca de la Constitució Catalana perduda. Canet de Mar: Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, 2017.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles; ALCALDE VILÀ, Sergi: La Casa Roura de Domènech i Montaner 1889-1892. Barcelona: Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, 2018.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles: “Marià Serra i Font i Lluís Domènech i Montaner. Higienisme, urbanisme i modernitat en el Canet de Mar d’inicis de segle XX”. A: VVAA: El desenvolupament urbanístic dels pobles del Maresme. Vilassar de Mar, 6 de maig de 2017. XI Trobada d’Entitats de Recerca local i comarcal del Maresme. Vilassar de Mar: Centre d’Estudis Vilassarencs, 2018.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles: “Domènech i Montaner i les Bases de Manresa. A la recerca de la Constitució catalana perduda. A: 125 anys de les Bases de Manresa (1892-2017). Memòria del programa i miscel·lània sobre la Manresa de fa 125 anys”. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans – Publicacions de la Presidència, 2019.

SÀIZ I XIQUÉS, Carles: Domènech i Montaner i la vertebració de la Catalunya autònoma. Una biografia política. Canet de Mar: Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, 2019.

VVAA: Lluís Domènech i Montaner i el director d’orquestra. Barcelona: Fundació Caixa Barcelona, 1989

VVAA: Arquitectura modernista. Domènech i Montaner. Jujol. Santillana del Mar: Universidad Internacional Menéndez Pelayo-Fundación Santillana, 1990

VVAA: L’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Barcelona: Fundació La Caixa, 1996

 

Idioma:

Català

Hores lectives:

30 hores

Dies i hora:

Dilluns de 18:00 a 20:00 hores

Febrer: 15 i 22 Març: 1, 8, 15 i 22 Abril: 12, 19 i 26 Maig:  3, 10, 17, 24 i 31 Juny: 7 de 2021

Lloc:

Aulari CRTTT – Escola de Teixits
Plaça Indústria, sn
03860 Canet de Mar (Barcelona)

 

Ponent:

Carles Sàiz. Professor-tutor  Sènior de la UNED Canet de Mar

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altre tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Més informació al Centre:

UNED Canet de Mar
Edifici Vil·la Flora
Gavarra, s/n
03860 Canet de Mar (Barcelona)
93 795 46 25
info@canet.uned.es