Select Page

“Tots els homes per naturalesa desitgen saber” Introducció a la lectura d’Aristòtil

El tòpic renaixentista sobre Grècia, plasmat de manera paradigmàtica a l’Escola d’Atenes de Rafael, ens dibuixa un Plató “idealista” –amb el dit assenyalant el cel– i un Aristòtil “realista” –amb el palmell de la mà cap al terra. Com tots els tòpics, la imatge té alguna cosa de certa, però segurament ens diu més de Rafael i el Renaixement, que no pas de Plató i Aristòtil. Algunes de les afirmacions aristotèliques podrien no semblar gaire “realistes” o passar per “idealistes”: que l’univers es mou perquè anhela la bellesa, que les plantes tenen ànima, que la política és la ciència primordial, que el tot és anterior a les parts, que la felicitat és una activitat… Aquestes grans intuïcions d’Aristòtil estan fetes des de la talaia privilegiada que representaven els vint anys d’estudi a l’acadèmia de Plató. Però, certament, Aristòtil fou un platònic singular, el primer dels grans crítics de Plató, que abandonà finalment l’Acadèmia i fundà la seva pròpia escola, el Liceu, on va dedicar-se a la tasca de distingir i d’aclarir tot allò que en els diàlegs de Plató es trobava junt i confós amb personatges i accions. I, d’aquesta manera, els seus “apunts de classe” –que era l’ús que Aristòtil donava als escrits que ens han arribat– constitueixen una de les obres filosòfiques més extenses i sistemàtiques de tots els temps, una autèntica enciclopèdia per volums, on cada cosa està separada de la resta: tractats de lògica, de física, de metafísica, de biologia, de psicologia, d’ètica, de política, de retòrica, de poètica… Amb la seva tasca ingent, Aristòtil proporciona a la posteritat els temes (prágmata), els ensenyaments (mathémata) i els camins (méthodoi) que la filosofia transitarà, i és un lloc ineludible per reconstruir la història del pensament occidental i també per orientar-nos, encara avui, perquè seguim sent ésser humans que s’admiren (thaumázein) d’allò que veuen i que desitgen saber el què i el perquè de tot plegat.

PROGRAMA

L’ésser es diu de moltes maneres. La crítica a Plató

El dinamisme de la natura. Matèria i forma

En els confins de la física, la metafísica

L’ànima humana i la felicitat

La política, ciència fonamental

Bibliografia General

Obres d’Aristòtil

Les obres d’Aristòtil estan ben editades i traduïdes en català a la Fundació Bernat Metge i en castellà a l’Editorial Gredos. Poden trobar-se títols solts i reculls en altres edicions. En citem algunes de les més recents: ARISTÒTIL, Física, Edicions de la ela geminada, 2017; ARISTÒTIL, Política, RBA, 2014.

Obres sobre Aristòtil

Les edicions esmentades en l’apartat anterior solen gaudir de bones introduccions. A banda d’això, la bibliografia sobre Aristòtil és inabastable. Ens limitem a uns pocs títols, només en català i castellà, alguns dels quals són més introductoris i altres més d’aprofundiment:

BERTI, Enrico. Perfil d’Aristòtil, Enoanda, 2019

DÜRING, Ingemar. Aristóteles: exposición de su pensamiento, UNAM, 1990

GOÑI, Carlos. Cartes d’Aristòtil al seu fill, Pagès Editors, 2006

JAEGER, Werner. Aristóteles: bases para la historia de su desarrollo intelectual, FCE, 1946

MOSTERÍN, Jesús. Aristóteles, Alianza, 2016

PONSATÍ-MURLÀ, Oriol. Qué sabes de… Aristóteles, RBA, 2019

REALE, Giovanni. Introducción a Aristóteles, Herder, 2003

ROSS, David. Aristóteles, Gredos, 2013

Hores lectives:

9 hores

Dies i hora:

Dimecres de 11:30 a 13:00 hores

Novembre: 11, 18 i 25 Desembre: 2, 9 i 16

Atenció:

La modalitat presencial o virtual de les classes dependrà de les disposicions derivades de l’evolució del Covid 19.

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

Ponent:

Jordi Casasampera. Professor-tutor del C.A. UNED Província de Barcelona

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada

 

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es