Select Page

Jornades sobre el 15M: Valoracions Filosòfiques 10 anys després

Enguany estem d’aniversari: fa 10 anys de l’esclat del 15M. Alguns ho van presentar com l’inici d’una nova política i una oportunitat per a un canvi de model socioeconòmic global. D’altres, simplement, com una revolta desorientada i mediàtica que només feia molt soroll. Amb la perspectiva d’una dècada i amb les eines de la filosofia contemporània, aquestes jornades pretenen fer pensar i enriquir debats sobre què ha significat aquella fita per al món actual.​

A qui va adreçat:

Aquestes jornades van adreçades a tothom qui vulgui reflexionar i compartir idees -sempre amb un sentit crític- sobre el que fa significar el 15M.

Objectius:

Els objectius d’aquestes jornades són pensar i debatre en clau filosòfica què ha significat el 15M amb una perspectiva d’una dècada. Es tracta bàsicament de bastir un judici propi sobre què se n’ha fet de “la nova política” i “la globalització capitalista” arran de la consideració de dos dels eslògans més repetits durant aquella fita: “No ens representen!” i “No som mercaderies en mans de polítics i banquers”. Un seguit d’especialistes en diferents camps de la Filosofia Pràctica exposaran els seus plantejaments al respecte i els comentaran entre i els assistents per tal d’aconseguir aquests objectius.

Metodologia:

Aquestes jornades estan dividides en dues. Cadascuna seguirà el següent pla: introducció a un tema, dues ponències, col·loqui entre ponents i debat amb els assistents. El tema serà sintetitzat amb un eslògan del 15M i relacionat amb un problema de la filosofia actual. Arran d’això, cada ponent ho desenvoluparà tot fent els matisos i consideracions adients, així com esmentant les principals teoritzacions al respecte, per tal d’afavorir la valoració filosòfica sobre cadascun dels temes.

PROGRAMA

Dilluns 14 de juny

de 17:00 a 19:30 hores

“NO ENS REPRESENTEN!”

Què se n’ha fet de la nova política? Els professors Joan Morro i Gonçal Mayos respondran a aquesta qüestió partint del llibre que van coordinar arran de la fita del 15M: Hi ha una nova política? (La Busca, 2014). Els problemes a tractar giraran al voltant de la representació política, la democràcia liberal, l’auge dels populismes i l’avenir de la sobirania.

Dimecres 16 de juny

de 17:00 a 19:30 hores

 “NO SOM MERCADERIA EN MANS DE POLÍTICS I BANQUERS!”

Què se n’ha fet de la globalització capitalista des del 15M? Els professors Joan Morro i Antoni Saragossa respondran aquesta qüestió tot reprenent les preguntes obertes a la sessió anterior i aprofundint en les implicacions socioeconòmiques i ètiques de fenòmens creixents i característics del capitalisme actual com ara el management empresarial, l’imperatiu de la innovació, la televigilància i la mercantilització hiperindividualitzada de l’existència.

Idioma:

Català

Modalitat:

Presencial o diferit

Hores lectives:

5 hores

Dies i hora:

Juny: 14 i 16

de 17:00 a 19:30 hores

Lloc:

UNED Barcelona
Avda. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

Ponents:

Joan Morro. Professor-tutor de Filosofia a la UNED.

Gonçal Mayos. Professor titular de Filosofia a la UB.

Antoni Saragossa: Professor-col·laborador d’Iniciativa Emprenedora a la UOC.

Inscripció:

El preu del curs és de 30€

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada

 

Tornar a oferta cursos

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es