Select Page

La novel·la realista i naturalista. La intrahistòria del personatge i de la societat que l’explica

Poc a poc, al llarg del segle XIX la novel·la es va consolidant com un vehicle excepcionalment vàlid per a explicar un món cada cop més complex. Les interaccions entre el que som, la nostra història, el nostre paper en un món que ha canviat d’una manera sorprenent, troben en la novel·la una immillorable manera de ser explicada. La famosa frase de Stendhal -“una novel·la és un mirall que es passeja per un ampli camí. Tan aviat reflecteix davant els nostres ulls el blau del cel, com el fang de tots els fangars que trobem pel camí”- marca de manera definitiva el que els escriptors realistes demanen a la novel·la: no defugir cap tema, no amagar cap situació, no suavitzar cap crim. I per sobre de tot, explicar aquell moment en la vida de l’home o de la dona en el qual s’ha d’enfrontar a la societat que el menysté. Perquè la societat que s’ha anat creant, lluny de les il·lusions revolucionàries dels romàntics, no és la societat igualitària i lliure que imaginaven, sinó una societat que anihila l’home i les seves aspiracions, que l’enfronta a un dia a dia mesquí, gris i sense grandesa. La societat no s’ha convertit en el lloc de trobada dels individus sinó un lloc on l’individu no existeix.

La novel·la realista es convertirà en “la novel·la” per antonomàsia. De fet, encara avui, quan valorem les característiques d’una novel·la ho fem des dels paràmetres que la novel·la realista va crear.

La tria de les dues novel·les que llegirem és voluntàriament ambiciosa. “La Regenta” és una de les millors novel·les realistes publicades a Europa. La creació de personatges, l’ambient de la Vetusta de l’època, les imbricades relacions entre sensualitat i religiositat son abordades per Clarín amb una cruesa, i al mateix temps una delicadesa, fascinants.
“La bogeria”, de Narcís Oller, ens ajuda a donar una passa més enllà. El moviment realista esdevé Naturalisme quan s’endinsa, sense por, en els temes més escabrosos que envolten a l’ésser humà. I els explica. I els posa davant dels nostres ulls perquè sabem que existeixen i que formen part del que som.

PROGRAMA

La Regenta La societat que castra i anihila

La bogeria Determinisme social vs. Determinisme biològic

 

Bibliografia General

Leopoldo Alas, Clarin: La Regenta
Narcís Oller: La bogeria

Idioma:

Català

Hores lectives:

9 hores

Dies i hora:

Dimarts de 9:30 a 11:00 hores

Abril: 6, 13,20 i 27 Maig: 4 i 11 de 2020

ATENCIÓ

La modalitat presencial o virtual dependrà de les disposicions derivades de l’evolució de la COVID19

En el cas que les sessions siguin virtuals, només es podran seguir en directe.

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

Ponent:

Glòria López Forcen. Professora-tutora del C.A. UNED Província de Barcelona

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
senior@barcelona.uned.es