Select Page

L’Eixample de Barcelona

L’Eixample de Barcelona es comença a configurar a mitjans segle XIX després de l’enderrocament de les muralles de la ciutat i la necessitat d’expandir el nucli urbà. Ildefons Cerdà va ser l’artífex del nou barri que s’assentaria, poc a poc, sobre el pla de Barcelona, amb un interessant traçat de carrers quadriculat, amb illes octogonals de cantonades escapçades i amb amplis espais per vianants i jardins interiors. Un projecte pioner que va contribuir a situar Barcelona a l’alçada de les ciutats europees modernes.

El curs “L’Eixample de Barcelona. Història, urbanisme i patrimoni” pretén endinsar-se en les primeres dècades de formació del barri, la seva història, el seu desenvolupament urbanístic i també analitzarem, en profunditat, la riquesa arquitectònica dels carrers, que aplega obres eclèctiques, racionalistes, noucentistes i, especialment, modernistes.

PROGRAMA

1. Introducció.

Introducció al curs. La política urbanística de mitjans segle XIX i el creixent urbà. Ciutat Vella i les condicions sanitàries i demogràfiques. La ciutat industrial, la ciutat emmurallada. La campanya Abajo las murallas de Pere Felip Monlau. Els diferents projectes d’eixamplament urbà de l’Ajuntament de Barcelona.

2. L’Eixample abans de l’Eixample. El camí de Gràcia, els passeigs, els jardins i els llocs d’esbarjo fora de muralles.

3. El projecte original d’Ildefons Cerdà.

4. El Pla de Barcelona. El desenvolupament del projecte Cerdà, las Juntas Constructoras del Ensanche. La parcel·lació. El nomenclàtor de Víctor Balaguer. La deriva del pla Cerdà (1860-1865). El període letàrgic (1865-1870). El temps de la febre d’Or (1865-1885). La centralitat de l’Eixample amb l’annexió dels antics municipis de Barcelona (1897-1921).

5. La consolidació del barri (1890-1910): 1a part. L’arquitectura eclèctica. L’arquitectura modernista.

6. La consolidació del barri (1911-1950): 2a part. L’arquitectura modernista. L’arquitectura racionalista. Racionalisme i brutalisme. Les grans pèrdues del patrimoni arquitectònic de l’Eixample.

Bibliografia General

Aragó Cabañas, Lluís Maria: El creixement de l’Eixample. COAC, Barcelona

Baixeras, Angel Jose: Reforma de Barcelona. Barcelona: Imprenta Barcelonesa, 1883

Barjau, Santi: La formació de l’Eixample. Aproximacions a un fenomen urbà. Barcelona: Olimpiada Cultural, 1892

Busquets, Joan: La construcción urbanística de una Ciudad compacta. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2004.

Cerdá, Ildelfonso: Necesidades del a circulación y de los vecinos de las calles con respecto a la vía publica urbana y manera de satisfacerlas.

Corominas y ayala, Miquel: Los orígenes del Ensanche de Barcelona. Suelo, técnica e iniciativa. Barcelona: Edicions UPC, 2002

Hernández Cardona, Francesc Xavier: Pongiluppi, Mar: La Barcelona de Cerdà. La càbala i la construcció de l’Eixample Barcelona: Angle Editorial, 2015.-

Solá-Morales, Manuel: Cerdà/Ensanche. Barcelona: Edicions UPC, 2010.

Saura, Magda: Història de l’Eixample: Una metodologia de disseny. Barcelona: Edicions UPC, 1997.

Idioma:

Català

Hores lectives:

9 hores

Dies i hora:

Dilluns d’11:30 a 13:00 hores

Febrer: 15 i 22 Març:  1, 8, 15 i 22 

ATENCIÓ

La modalitat presencial o virtual dependrà de les disposicions derivades de l’evolució del Covid 19

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

 

 

Carles Sàiz Xiqués. Professor-tutor del C.A. UNED Província de Barcelona

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

 

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
senior@barcelona.uned.es