Select Page

MirArt. Obres mestres de la pintura. Del Romànic al Barroc​

L’objectiu d’aquest curs és oferir una visió global de la història de l’art a partir de l’anàlisi i comentari d’una sèrie d’obres pictòriques molt conegudes. No es tracta de desenvolupar una història de l’art exhaustiva, sinó de fer un recorregut visual per la història de l’art des del romànic fins al barroc. Aquest recorregut permetrà adquirir uns quants coneixement bàsics de l’art occidental.

La tria d’obres ha estat realitzada a partir de dos criteris: per una banda el grau de fama de la peça, fet que, pensem, pot fer més atractiva la seva explicació, i, per una altra, una distribució cronològica que ens permet tractar temes dels estils i moviments més importants que s’han donat dels de segle XII fins al XVII.

Veurem com la història de l’art es relaciona amb altres aspectes de la vida humana, com els econòmics, socials i culturals en general.

PROGRAMA

1. Alguns aspectes generals de la Història de l’art. Cronologies generals. Metodologia de comentari d’obres artístiques. Justificació del curs.

El Pantocràtor de Taüll. Els frescos romànics. Visió del conjunt i comentari iconogràfic. Historiografia de la peça: trasllat i exposició.

2. La Capella Scrovegni de Giotto. La pintura mural del trecento italià. Iconografia religiosa (mariana i cristològica).

3. El Jardí de les Delícies d’El Bosch. Característiques generals del gòtic flamenc. Contextualització d’El Bosch dins els primitius flamencs. Anàlisi de l’obra: iconografia, influències, l’autor, …

4. La Gioconda de Leonardo. Característiques generals del renaixement. El cinquecento i la Roma papal. Anàlisi de l’obra: iconografia, influències, l’autor, historiografia de la peça, com s’ha convertit en una icona.

5. La Ronda de nit de Rembrandt. Pintura barroca europea i holandesa. Anàlisi de l’obra, descripció iconogràfica, historiografia de la peça, Rembrandt en el seu temps.

6. Las Meninas de Velázquez. Pintura barroca espanyola. Anàlisi de l’obra: l’autor, descripció iconogràfica, historiografia de la peça, altres Meninas, …

Bibliografia General

Diccionaris
BORRAS, G.M., y FATAS, G. Diccionario de términos de Arte y elementos de arqueología, heráldica y numismàtica. Madrid, Alianza, 1988.

Col·leccions
Ars Hispaniae. Madrid, Plus Ultra.
El Universo de las formes. Madrid, Aguilar.
Summa Artis. Madrid, Espasa Calpe.

Manuals
GOMBRICH, E.H. Historia del Arte. Madrid, Alianza, 1979.

HONOUR, H. FLEMING, J. Historia mundial del arte. Akal, 2004.

RAMÍREZ, J.A. (dir). Historia del arte , 4 vols. Madrid, Alianza, 1996.

Hores lectives:

9 hores

Dies i hora:

Grup 1:

Dijous d’11:30 a 13:00 hores

Setembre: 17 Octubre:  1, 8, 15, 22 i 29 de 2020

Grup 2:

Divendres d’11:30 a 13:00 hores

Setembre: 18 Octubre: 2, 9, 16, 23 i 30 de 2020

ATENCIÓ

La modalitat presencial o virtual de les classes dependrà de les disposicions derivades de l’evolució del Covid 19

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

Ponent:

Anabel López. Professora-tutora del C.A. UNED Província de Barcelona

Inscripció:

Grup 1:

Grup 2:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es