Select Page

Música poètica

Des dels seus orígens, i al llarg de la seva història, la música ha estat constructora d’identitats i sentits, tan individuals com col·lectius. Seria difícil entendre la música al marge de l’expressió d’emocions, aspiracions i desitjos. Aquest vol ser un curs de significació i comprensió musicals. Manllevem el nom d’un seguit de tractats del mateix nom, que proliferen per Europa durant els segles XV i XVI, dedicats a descriure la capacitat que té la música, entesa com a discurs, de “moure” les emocions humanes.
El nostre propòsit serà escoltar música i parlar d’emocions, a la recerca de la significació expressiva de la música. I ho farem de manera experiencial, entre totes i tots, establint un diàleg entre nosaltres i algunes de les grans obres del repertori musical. Contrastant contextos històrics, estilístics i biogràfics, amb les nostres pròpies memòries i perspectives vivencials: en tant que oients i destinataris finals, l’acte musical es consuma i pren sentit al nostre interior.
Tot plegat una excusa com qualsevol altra per continuar parlant d’emocions, drames, compositors, estils, repertoris… del cant, de la veu, dels instruments, de l’orquestra … Amb la certesa que el més interessant serà el recorregut, perquè el final de la història ja el coneixem: ningú no sap què significa la música.

PROGRAMA

El programa del curs es presenta obert, s’estructurarà al voltant de l’anàlisi de fragments significatius d’obres mestres de diferents gèneres i compositors de tots els temps i s’anirà concretant al llarg de les setmanes a partir de la participació i propostes dels i les alumnes. Les sessions s’articulen al voltant d’activitats pràctiques i col·laboratives dedicades a l’anàlisi emocional de les obres o fragments proposats, sempre triades entre el gran repertori històric (Bach, Mozart, Beethoven, Schubert…). A tal efecte ens familiaritzarem amb diferents recursos provinents d’altres disciplines aplicades actualment a la música, com la semiòtica, l’hermenèutica o la narratologia, i intentarem aplicar-los entre totes i tots a les obres que anirem analitzant. Les sessions pràctiques les alternarem amb sessions de tipus més expositiu i tradicional, en que coneixerem obres i autors programats a les sales de concerts i teatres d’òpera de casa nostra durant la temporada 22-23.

Bibliografia

La bibliografia i discografia s’anirà oferint sessió a sessió

Hores lectives

30 hores

Dia i hores:

Dimarts de 11:30 a 13:30 hores

Calendari:

Setembre: 13, 20, 27
Octubre: 4, 11, 18, 25
Novembre: 8, 15, 22, 29
Desembre: 13, 20
Gener: 10, 17

Lloc:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

Idioma:

Català

Ponent:

Francesc Conesa
professor-tutor UNED Sènior Barcelona

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Per a més informació al centre:

UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
senior@barcelona.uned.es