Select Page

Novel·la romàntica. L’individu i l’emoció 

Al llarg del segle XIX i com a resultat d’una sèrie de factors socials, culturals i filosòfics, pren forma el que anomenem “home contemporani”. Aquest home nou, en un món nou, ja no en té prou amb el pensament i la raó i deixada enrere de fa temps la fe irracional en els déus, reivindica l’emoció, la llibertat, la revolució individual i col·lectiva; la defensa del que és íntim i propi, al marge de la importància que pugui tenir pels altres. És el naixement del Romanticisme que té una importància cabdal per explicar el nostre món, encara avui, perquè significa el naixement del que encara som. Aquest home ho qüestiona tot i se sent capaç de tot, però descobreix que la llibertat el deixa sol davant les seves decisions i el seu destí.

Quan busca de quina manera l’art pot expressar tot allò que sent, trobarà a la poesia el seu principal vehicle. No obstant això, d’una manera discreta però sense atur, va naixent una nova forma artística: la novel·la romàntica, on més enllà del flash d’emoció que suposa un poema, l’escriptor romàntic trobarà el vehicle per a explicar amb tota l’extensió les peripècies de l’home: la solitud, el dolor, l’amor; el cúmul d’emocions que el configuren necessiten per a ser enteses alguna cosa més que la fogonada d’un poema: necessita explicar tots els camins que ha de recórrer aquest home nou, des de la seva acabada de descobrir, llibertat, fins a la desesperació de la solitud.

El nombre de novel·les romàntiques no és elevat. No obstant això, trobem en elles el genuí personatge romàntic amb totes les seves grandeses i petiteses. Volem acostar-nos a dues de les més significatives. Una, perquè inicia el camí –de fet, Werther es considerat el primer heroi romàntic, fins i tot abans de la consolidació del moviment- l’altra perquè es capaç d’explicar els camins que duen a aquest heroi fins a l’abisme quan es deixa dur per les seves emocions.

PROGRAMA

Wherther, i el naixement de l’heroi romàntic.
La passió amorosa com a motivació vital

Cims borrascosos: la marginalitat com a característica romàntica.
La passió com a generadora d’odi. La solitud.

Bibliografia General

Johann Wolfgang von Goethe: “Werther” o “Les penes de Werther” ( trobareu els dos títols) en català. “Las penas de Joven Werther” o “ Las inquietudes del jovent Werther” en castellà)

Emily Brontë: “Cims Borrascosos”/ “Cumbres Borrascosas”.

 

Idioma:

Català

Hores lectives:

9 hores

Dies i hora:

Dimarts de 9:30 a 11:00 hores

Febrer: 9, 16 i 23 Març: 2, 9 i 16

 

ATENCIÓ

La modalitat presencial o virtual dependrà de les disposicions derivades de l’evolució del Covid 19

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

 

Glòria López Forcen. Professora-tutora del C.A. UNED Província de Barcelona

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

 

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es