Select Page

Problemes filosòfics de l’economia

ACTIVITAT ANUL·LADA
Anirem informant puntualment de les circumstàncies que puguin modificar aquesta situació.

Aquest curs és una introducció a la filosofia de l’economia moderna i contemporània. En termes generals, el que pretén és fer un recorregut panoràmic i crític per les principals propostes i qüestions de tipus teòric (ontològic, epistemològic i metodològic) i pràctic (ètic, estètic i polític) que han fet els economistes del segle XVIII ençà, tot emfatitzant els aspectes filosòfics més problemàtics i actuals.

A qui va adreçat:

El curs està especialment pensat per a estudiants interessats en qüestions relatives a la història del pensament econòmic i filosòfic, la metodologia de les ciències socials i l’ètica pràctica.

Objectius:

El principal objectiu del curs és posar en relleu les problemàtiques conceptuals que han anat sorgint en l’elaboració de l’economia des d’Adam Smith fins a l’actualitat. No es tracta de fer “ciència econòmica” ni “història econòmica” o “dels economistes”, ni tampoc d’obviar-les, sinó d’explicitar la constant presència de la filosofia en l’obra dels economistes i la rellevància que tot plegat té a l’actualitat.

Metodologia:

Els curs està dividit en cinc sessions de dues hores cadascuna. Cada sessió correspon a un problema filosòfic inherent a l’economia moderna i contemporània. L’ordre dels problemes a tractar és de tipus històric, segons varen anar sorgint, però han estat triats per la seva vigència. Les sessions transcorreran d’acord a la classe magistral, el comentari de textos i la presentació d’imatges i informació en format de PowerPoint.

 

PROGRAMA

Dimecres, 18 de març

de 18:00 a 19:30 hores

Ruptura i continuïtat en l’origen de l’Economia Política.
Per què apareix l’Economia Política al segle XVIII? Quins són els seus postulats? Revisió de les perspectives i idees sobre l’origen de l’Economia Política i les aportacions d’Adam Smith a la història del pensament.

Dimecres, 25 de març

de 18:00 a 19:30 hores

Crítica de l’Economia Política clàssica i els debats conseqüents.
Què estudien els primers economistes moderns? Quin mètode proposaren abans d’assolir autonomia acadèmica? Revisió de les principals recepcions crítiques de l’Economia Política clàssica (historicisme, materialisme i marginalisme) i dels debats clàssics al respecte.

Dimecres, 1 d’abril

de 18:00 a 19:30 hores

L’Economia com a ciència nomotètica.
Pot l’Economia ser una ciència? Què caracteritza el coneixement científic i quants de tipus n’hi ha? Revisió de les principals filosofies de la ciència i dels fonaments de la ciència econòmica arran de Paul Samuelson.

Dimecres, 15 d’abril

de 18:00 a 19:30 hores

L’empresa com a voluntat i representació.
Què és l’emprenedoria? Quins són els àmbits i els límits de l’empresa en una societat pròspera? Revisió de les teories clàssiques sobre l’emprenedor i les conseqüències epistemològiques i ètiques del “gir subjectivista” d’Israel Kirzner.

Dimecres, 22 d’abril

de 18:00 a 19:30 hores

Natura i usos de la innovació.
Què vol dir innovar? Per què sembla quelcom necessari a les nostres societats modernes? Revisió de les principals hipòtesis i propostes que hi ha a l’actualitat al voltant d’una economia basada en la innovació.

Idioma:

Català

Hores lectives:

7:30 hores

Dies i hora:

Març: 18 i 25 Abril: 1, 15 i 22

Dimecres de 18:00 a 19:30 hores

Lloc:

UNED Barcelona
Avda. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

Ponent:

Joan Morro.

Doctor en Humanitats (UPF). Està especialitzat en Filosofia Política i, en particular, en les obres i recepcions de B. Spinoza, K. Marx i J. A. Schumpeter. També és especialista en Gestió de Riscos i ha investigat en el IVAR de les Açores (Portugal). Actualment, és professor d’institut i tutor de Filosofia a la UNED.

Inscripció:

El preu del curs és de 37.50€

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada

 

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es