Què fem? Ens alimentem o ens nodrim? Les bases d’una bona alimentació
Segurament haureu sentit a parlar molts cops sobre l’alimentació i la nutrició. Però, sabeu realment quina diferencia existeix entre els dos conceptes?
En aquest curs treballarem les diferències i quina és la relació entre totes dues. Aprendrem els diferents components dels aliments, tant els nutritius com els no nutritius. Veurem tots els grups d’aliments que existeixen i què ens aporta cadascun d’ells. Esbrinarem com es calculen les necessitats energètiques d’una persona i com s’han de repartir les calories diàries per tenir una dieta equilibrada. Parlarem dels diferents mètodes de conservació que existeixen per fer que els aliments durin més temps i realitzarem 1 sortida al mercat de la boqueria per conèixer aliments tant de proximitat com aliments d’altres països i les seves propietats.
PROGRAMA
- Bromatologia, alimentació i nutrició
- Components dels aliments i classificació
- Macronutrients: Hidrats de carboni, lípids i proteïnes
- Micronutrients: Vitamines, minerals i aigua
- Components no nutritius dels aliments
- Necessitats nutricionals: necessitats energètiques i piràmide dels aliments
- Additius alimentaris: colorants, conservants, antioxidants, edulcorants, potenciadors de sabors.
- Mètodes de conservació dels aliments.
- Toxiinfeccions alimentàries
- Etiquetatge nutricional
A part de les classes magistrals, es realitzaran 3 tallers de caràcter pràctic on es treballaran alguns aspectes dels temes realitzats durant el curs:
- Càlcul de les necessitats energètiques personals i quins aliments ens poden aportar els nutrients que necessitem.
- Visita al mercat de la Boqueria
- Lectura i aprenentatge sobre l’etiquetatge nutricion
Bibliografia General
- CESNID (2008): Tablas de composición de alimentos por medidas caseras de consumo Ed. McGraw-Hill,Madrid.
- MOREIRAS, ; CARBAJAL,A.;CABRERA,L.; CUADRADO,C. (2006):Tablas de composición de alimentos. Ediciones Pirámide, Madrid.
- ASTIASARÁN, ; LACERAS, B.; ARIÑO, A.; MARTÍNEZ, A.(2003) Alimentos y nutrición en la pràctica santiraria. Díaz de Santos. Madrid.
- BELLO GUTIÉRREZ, (2005). Calidad de vida, alimentos y salud humana.
- KUKLINSKI, (2003). Nutrición y Bromatología. Omega. Barcelona.
- MAHAN, L.K.; ESCOTT-STUMP, S. (2009). Krause Dietoterapia. 12ª ed. Elsevier Masson,
- SOCIEDAD ESPAÑOLA DE NUTRICIÓN COMUNITARIA (SENC): “Guías alimentarias para la población española”. IMC&C, S.A. Madrid (2001).
- SALAS-SALVADÓ, et al. (2008). Nutrición y Dietética Clínica. 2ª ed. Elsevier Masson, Barcelona.
Hores lectives:
30 hores
Dies i hora:
Dijous de 18:00 a 20:00 hores
Febrer: 16, 23
Març: 2, 9, 16, 23, 30
Abril: 13, 20, 27
Maig: 4, 11, 18, 25
Juny: 1
Lloc:
UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural Garcia Nieto
C/Mossèn Andreu, 15 3ª planta
08940 Cornellà de Llobregat
Idioma:
Català
Ponent:
Carme Ferrer: professora-tutora de la UNED Sènior de Cornellà de Llobregat
Inscripció:
La inscripció s’ha de fer emplenant la butlleta i enviant-la al correu electrònic: info@cornella.uned.es
Més informació al Centre:
UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural Garcia Nieto
C/Mossèn Andreu, 15 3ª planta
08940 Cornellà de Llobregat
93 376 70 11
info@cornella.uned.es