Select Page

Revisitant l’antropologia sociocultural a partir d’alguns dels seus temes estrella 1

 

Aquest breu curs proposa aprofundir en l’Antropologia sociocultural a partir d’una revisió d’alguns dels seus temes «estrella»; temes que, com es veurà, simbolitzen alhora les preocupacions científiques d’aquesta disciplina, la curiositat de la nostra societat davant de la diversitat cultural i la necessitat d’emmirallar-nos en l’altre tot provant d’entendre’ns.

Són sis sessions destinades a l’anàlisi de qüestions com les anomenades societats primitives, les sexualitats i els seus límits, els diners, el consumisme, les lluites populars o la cerca del sobrenatural, que ens han d’ajudar entendre a l’altre i a nosaltres.

PROGRAMA

Caçadors-recol·lectors, la simplicitat eficaç?

Les societats caçadores-recol·lectores apareixen com el subjecte prototípic de l’antropologia, l’altre per excel·lència, i és a partir d’aquestes que s’ha bastit la disciplina antropològica. Una fascinació que beu de ser aquesta la forma d’organització socials, política i econòmica més duradora en la història de la humanitat.

 

Sexes prohibits

Entendre la sexualitat de cada societat i els límits que basteixen esdevé una altra forma d’aproximar-se a les fronteres que encerclen tota cultura, sense oblidar la cerca d’elements comuns com el mateix tabú de l’incest.

 

Diners i deute

On rau l’excepcionalitat que atorguem als diners en les nostres societats? A partir d’una deconstrucció del que aquests signifiquen combinada a una revisió del que han significat i/o signifiquen en múltiples societats provarem de donar resposta a aquesta pregunta.

 

El consumisme o l’antirevolució

El consumisme està en boca de tothom, tot sovint interpretat en forma d’ideologia tova, conseqüència d’un món mercantilitzat on les persones on el consum esdevé un canal preferencial de ciutadania activa… Però, és només això?

 

De resistències i dissidències

L’atracció que provoquen en nosaltres les revolucions ens aboquen tot sovint a una visió pessimista de les lluites populars ja que sota el tel romàtic que tota revolució té apareix una comptabilitat analítica en termes d’èxits absoluts que generalment ofereix resultats desencoratjadors alhora que invisibilitza altres formes de lluita més constants i, de vegades, més efectives.

 

Perseguint els déus

La humanitat ha provat d’emprendre mil i un camins per provar d’aproximar-se a les seves divinitats tot sovint a partir d’un viatge introspectiu que es capbussa en el més profund de la pròpia consciència a partir de la seva alteració.

Bibliografia General

BOHANNAN, P. (1992) Para raros, nosotros. Introducción a la antropología cultural. Madrid: Akal.

COPANS, J. (1999) Introducción a la Etnología y a la Antropología. Madrid: Acento.

HARRIS, M. (1998) Introducción a la Antropología General. Madrid : Alianza.

 

Idioma:

Català

Hores lectives:

9 hores

Dies i hora:

Grup 1

Dijous de 9:30 a 11:00 hores

Febrer: 18 i 25 Març: 4,11, 18 i 25

Grup 2

Dijous de 11:30 a 13:00 hores

Febrer: 18 i 25 Març: 4,11, 18 i 25

ATENCIÓ

La modalitat presencial o virtual dependrà de les disposicions derivades de l’evolució del Covid 19

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

 

Miguel Doñate. Professor-tutor del C.A. UNED Província de Barcelona

Inscripció: A partir de gener

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

 

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
senior@barcelona.uned.es