Select Page

Revisitant l’antropologia sociocultural a partir d’alguns dels seus temes estrella 2

 

Aquest breu curs proposa aprofundir en l’Antropologia sociocultural a partir d’una revisió d’alguns dels seus temes «estrella»; temes que, com es veurà, simbolitzen alhora les preocupacions científiques d’aquesta disciplina, la curiositat de la nostra societat davant de la diversitat cultural i la necessitat d’emmirallar-nos en l’altre tot provant d’entendre’ns.

Són sis sessions destinades a l’anàlisi de qüestions com les anomenades societats primitives, les sexualitats i els seus límits, els diners, el consumisme, les lluites populars o la cerca del sobrenatural, que ens han d’ajudar entendre a l’altre i a nosaltres.

PROGRAMA

Bandes i tribus o l’estranyesa de la joventut

Provar d’aproximar-se a la imatge que es construeix dels grups de jovent a les nostres societats tot relacionant-los amb elements analítics articulats per entendre les societats més exòtiques que han estat tradicionalment el subjecte prototípic de l’antropologia.

 

Amb qui m’ajunto?

Parella, unió, matrimoni… són paraules que remeten a una realitat present a la pràctica totalitat de cultures: la necessitat d’organitzar la societat en unitats mínimes a través del parentiu; tanmateix cadascuna ho estructura a la seva manera.

 

Els mercats

Deconstruir la idea de mercat definida culturalment a les nostres societats i aproximar-se en tota la complexitat que ofereix la diversitat cultural ,és un pas fonamental per entendre tot el que arriba a significar en la nostra cultura.

 

El treball

Fet social enaltit per moltes persones, injuriat per d’altres… però, què és realment el treball? N’hi ha només un o n’hi ha molts? És una forma d’aprovisionament, un mecanisme de dominació, una generador de desigualtats…? Són preguntes a les provarem de donar una primera resposta.

 

Revoltar-se

Revoltes de subsistència, avalots, disturbis, rebel·lions… són fenòmens que s’observen a moltes societats i que cal buscar en la desobediència o la cerca de la justícia elements comuns a tots aquests i com a eina per entendre les racionalitats que hi ha darrera d’aquests tot i que el discurs dominant sempre els presenten com irracionals.

 

Allunyar-se del món… en comunitat

Establir un breu recorregut per alguns dels exemples més coneguts de la vida en comunitat pot esdevenir la millor porta d’accés a un fenomen present en la majoria de societats complexes i que apareix com a resposta possible en espais socials aparentment tant diferents com el de les religions o el de la militància política.

Bibliografia General

BOHANNAN, P. (1992) Para raros, nosotros. Introducción a la antropología cultural. Madrid: Akal.

COPANS, J. (1999) Introducción a la Etnología y a la Antropología. Madrid: Acento.

HARRIS, M. (1998) Introducción a la Antropología General. Madrid : Alianza.

Idioma:

Català

Hores lectives:

9 hores

Dies i hora:

Grup 1

Dijous de 9:30 a 11:00 hores

Abril: 8, 15, 22 i 29 Maig: 6 i 13

Grup 2

Dijous de 11:30 a 13:00 hores

Abril: 8, 15, 22 i 29 Maig: 6 i 13

ATENCIÓ

La modalitat presencial o virtual dependrà de les disposicions derivades de l’evolució del Covid 19

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

 

MIguel Doñate. Professor-tutor del C.A. UNED Província de Barcelona

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

 

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
senior@barcelona.uned.es