Select Page

Tothom et recordarà

Inici » Tothom et recordarà

Aquest mes llegim:

Tothom et recordarà

Amb presencia de l’autor:

Andreu Martin

Per què hem triat aquest llibre?

• Perquè ens agrada incloure una bona novel.la negra en cada temporada del Club de Lectura, ja que considerem que cal conèixer tots els gèneres literaris amb les seves peculiaritats.

• Perquè l’Andreu Martín és un autor consolidat en el gènere i ha tingut l’amabilitat d’acceptar la nostra invitació i ens acompanyarà per a parlar de la novel.la.

• Perquè ens agrada especialment la novel.la negra que va més enllà de la novel.la de lladres i serenos i juga a explicar el món que vivim.

• Perquè aquesta novel.la, concretament, ens enfronta als fets viscuts per tots nosaltres fa ben poc i que van suposar una ferida profunda per la nostra ciutat.

Un tastet, perquè ens vinguin més ganes de llegir….

Un cop ha arribat la comitiva judicial, han establert, a través de la documentació que portava a sobre, que la víctima era Santiago Ortuño Carrero, de cinquanta-quatre anys, inspector del cos de la Policia Nacional.

Hem estat els Mossos d’Esquadra els que hem acudit a la trucada del 112, però de seguida notifiquem al jutge que és costum que la investigació de l’homicidi d’un policia s’encarregui a companys del seu propi cos, ja siguin d’Homicidis o d’Afers Interns.

Quan han arribat els agents de la Policia Nacional, ens hem retirat.

Això passava dissabte. El dilluns següent, 26 de febrer, el jutge d’instrucció del 33, el senyor Barabino Cuberes, convoca al seu despatx l’inspector en cap de la Unitat d’Investigació de Mossos d’Esquadra. Quan hi acut, junt amb el magistrat l’està esperant un inspector de la Policia Nacional que s’esforça per demostrar que dissimula una santa indignació. Mou una mica les barres però manté els llavis premuts com si tingués por que, si relaxa una mica els músculs del rostre, pugui sortir a crits la imatge més negativa de si mateix.

—Aquest matí, algú m’ha dit —comença el magistrat, després de les quatre paraules protocol·làries de rigor— que Santiago Ortuño Carrero, el mort d’ahir, va tenir problemes amb els seus companys. —L’inspector de la Policia Nacional nega amb el cap, exasperat, però calla—. M’han parlat de quatre o cinc agents del cos que, en un judici, van comparèixer voluntàriament per declarar que era culpable de violació i d’intent d’assassinat. Malgrat això, la causa va ser desestimada. No sé ni quin magistrat se’n va encarregar. Diu que Ortuño es va ficar en un tema de terrorisme gihadista, que no li corresponia; i que va tenir una batussa amb aquests companys seus, que el van lesionar, de manera que darrerament se l’ha vist amb crosses. No sé què hi ha de veritat en aquests rumors, haurem de demanar informes a Recursos Humans i a Afers Interns de la Policia Nacional per veure què va passar. En definitiva, per a més seguretat i equanimitat, penso que és millor que siguin els Mossos els que portin el cas. Volia que fossin presents tots dos per assegurar-me que entenen bé els motius.

L’inspector de la Policia Nacional es mostra en desacord tot i que la seva veterania li ha d’haver ensenyat que, en una situació com aquesta, tota resistència és inútil. L’han obligat a encaixar la humiliació, però, i per dignitat se sent en l’obligació de fer la rebequeria.

No hi ha res a fer.

Quan surten del jutjat, el cas Ortuño és dels Mossos.

 

Data:

17 de febrer de 2022
de 18:00 a 19:00 hores

Idioma:

Català

Lloc:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

Coordina l’activitat:

Glòria López Forcén

Espai on es realitza:

Es pot seguir presencialment ( màxim 34 persones)

Aquesta activitat (gratuïta) requereix inscripció prèvia:

Inscriu-te

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es