Envellir és un procés natural que forma part del nostre cicle vital. Mantenir una bona salut al llarg d’aquesta etapa és clau per continuar gaudint de la vida amb plenitud. Les decisions quotidianes —allò que mengem, com ens movem, com descansem o com ens relacionem— tenen un paper decisiu en la manera com envellim. Incorporar i mantenir hàbits saludables ens permet afrontar aquesta etapa de forma activa, autònoma i amb una millor qualitat de vida.
Entre tots els factors que influeixen en l’envelliment saludable, l’alimentació ocupa un lloc central. Amb el pas dels anys, el nostre organisme experimenta canvis que modifiquen les necessitats nutricionals: el cos requereix menys energia, però necessita una aportació més gran de nutrients essencials per preservar la massa muscular, la salut òssia, la funció cognitiva i la resposta immunitària. Una alimentació equilibrada i adaptada pot ajudar a prevenir o retardar l’aparició de malalties cròniques com la hipertensió, la diabetis o l’osteoporosi, i alhora afavorir la vitalitat, l’autonomia i el benestar en la vida diària.
Objectius:
• Comprendre els principals canvis fisiològics associats a l’envelliment.
• Fomentar el coneixement sobre alimentació: actualitzant els conceptes generals sobre alimentació, incloent la classificació dels aliments, el mètode del plat, la planificació de menús i la lectura d’etiquetes.
• Aprendre estratègies per a la prevenció de la salut en edat adulta:
◦ proporcionar eines i coneixements per prevenir malalties i mantenir el benestar al llarg dels anys.
◦ Conèixer els factors que influeixen en un sistema digestiu eficient, la importància de la microbiota, i aprofundir en la relació entre l’alimentació i la salut òssia, cardiovascular i durant la menopausa i benestar emocional
• Conscienciar sobre alimentació sostenible. Introduir conceptes de sostenibilitat alimentària per promoure pràctiques respectuoses amb el medi ambient
Metodologia:
Les sessions combinaran continguts teòrics i activitats pràctiques, amb un enfocament participatiu i divulgatiu. Cada sessió constarà d’una primera part (aprox. 1h30) dedicada a l’exposició de conceptes i una segona (30 min) per compartir experiències, resoldre dubtes o fer exercicis aplicats.
PROGRAMA
1. Envelliment saludable: conceptes i factors determinants. Fisiologia de l’envelliment.
2. Actualització de conceptes generals sobre alimentació: nutrients, grups d’aliments, planificació de menús, etiquetatge.
3. Requeriments nutricionals en la població sènior
4. Microbiota intestinal, funció digestiva i sistema immunitari.
5. Menopausa.
6. Nutrició preventiva i gestió de les principals patologies relacionades amb envelliment: benestar cognitiu, salut cardiovascular, salut òssia i diabetis.
7. Estil de vida, autocura i benestar integral en l’envelliment
8. Sistemes d’alimentació sostenible.
Bibliografia
• Aranceta Bartrina, J., Arija Val, V., Maíz Aldalur, E., Martínez de Victoria Muñoz, E., Ortega Anta, R. M., Pérez-Rodrigo, C., … & de Nutricion Comunitaria, S. E. N. C. (2016). Guías alimentarias para la población española (SENC, diciembre 2016); la nueva pirámide de la alimentación saludable. Nutrición hospitalaria, 33(Suppl 8), 1-48.
• Cabezas-Peña, C., Castell-Abat, C., Robert-Isart, R., Roure-Cuspinera, E., Serra-Farró, J., & Vallbona-Calbó, C. (2014). Bases per a la promoció de l’envelliment actiu i saludable.
• Gil, Á., Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral., Fundación Iberoamericana de Nutrición, Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral., y Fundación Iberoamericana de Nutrición. (2017). Tratado de nutrición (3a edición). Editorial Médica Panamericana.
• GARCÍA, P. L. Nutrición en la tercera edad.
• de Luis Román, D. A., Guerrero, D. B., & Luna, P. P. G. (Eds.). (2010). Dietoterapia, nutrición clínica y metabolismo. Ediciones Díaz de Santos.
• López, B. M., Marsilla, S. E., Molina, E. L., Belmonte, A. B., & Yago, A. M. (2014). Nutrición en la tercera edad. Salud, alimentación y sexualidad en el envejecimiento Volumen I, 425.
• Madrid Vicente, A. (2021). Bromatología : ciencia de los alimentos (Primera edición). Madrid Vicente.
• Moreiras-Varela, O. (2009). Tablas de composición de alimentos (13a ed.). Pirámide.
• Soares, P., Almendra-Pegueros, R., Benítez Brito, N., Fernández-Villa, T., Lozano-Lorca, M., Valera-Gran, D., & Navarrete-Muñoz, E. M. (2020). Sistemas alimentarios sostenibles para una alimentación saludable. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 24(2), 87-89.
• Zhou, B., Perel, P., Mensah, G.A. and Ezzate, M. (2021). Global epidemiology, health burden and effective interventions for elevated blood pressure ans hypertension. Nature Reviews. Cardiology, 18, 785-80
Dia i hores:
Dijous de 18:00 a 20:00 hores
30 hores lectives
Calendari:
febrer: 5, 12, 19 i 26
març: 5, 12, 19 i 26
abril: 9, 16 i 23
maig: 7, 14, 21 i 28
Idioma:
Català
Lloc:
UNED Cornellà
Centre Cultural García Nieto
C/Mossèn Andreu, 15, 3a planta
08940 – Cornellà de Llobregat
Professora Tutora:
Silvia Campo Fernández
![]()
Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.
Tornar a assignatures Sènior
Per a més informació:
UNED Cornellà
Centre Cultural García Nieto
C/Mossèn Andreu, 15, 3a planta
08940 – Cornellà de Llobregat
93 376 70 11
info@cornella.uned.es
