El nostre cos, amb el pas del temps, experimenta canvis en la seva composició corporal, en la massa muscular, en la quantitat de menjar que s’ingereix, en l’activitat física que fem, i també en com absorbim els nutrients de forma òptima.
Hem de conèixer com saber adaptar la nostra alimentació a tots aquests canvis fisiològics naturals, per poder mantenir la energia, el benestar i adaptar-la a les malalties associades.
A través de les diferents sessions, aprendrem a reconèixer els principals canvis que experimenta el cos amb la edat, el metabolisme, per que és important ajudar a mantenir la massa muscular, què és la disfàgia o les diferents afectacions a nivell articular i com la nutrició específica per a cada situació, ajuda a prevenir o alleujar-ne els efectes.
Objectius:
• Conèixer els canvis fisiològics que es produeixen amb la edat i donar estratègies per adaptar l’alimentació i els hàbits de vida per millorar la salut i l’estat físic i cognitiu.
• Reconèixer les alteracions més freqüents relacionades amb aquesta etapa de la vida: la disfàgia, la sarcopènia o el desgast articular i com ajudar a tot aquest procés amb una alimentació adaptada a cada necessitat.
• Aprendre a dissenyar menús personalitzats adaptats a diferents textures i consistència per a cada situació concreta.
• Desenvolupar estratègies per potenciar una vida activa, social i conscient envers la pròpia salut.
• Conscienciar sobre l’alimentació sostenible: introduir conceptes de sostenibilitat alimentària per promoure pràctiques respectuoses amb el medi ambient.
Metodologia:
Metodologia expositiva, participativa i pràctica.
PROGRAMA
TEMA 1: Els canvis fisiològics i la nutrició al llarg de la vida.
TEMA 2: Canvis en el metabolisme, la sensació de gana i els problemes en la deglució.
TEMA 3: Principals problemes musculoarticulars amb l’envelliment (osteoporosi, artrosi, artrititis reumatoide) i necessitats nutricionals.
TEMA 4: Estratègies alimentaries i de l’activitat física per la perduda de massa muscular.
TEMA 5: Patologies comuns i necessitats nutricionals: diabetis, colesterol, hipertensió.
TEMA 6: Interaccions més comuns de fàrmacs i aliments.
TEMA 7: Alimentació conscient i benestar global amb elaboració del pla personal de millora d’hàbits.
Sortida a la exposició: MENJA, ACTUA, IMPACTA (Edifici CENTRE ESPLAI Carrer Riu Anoia 42-54- 08820 El Prat de Llobregat). Preu de l’entrada no inclòs en el curs.
Bibliografia
• Aesan – Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. (n.d.). https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/home/aecosan_inicio.htm
• Diabetes a la Carta. (2021, October 1). Diabetes a la Carta. Diabetes a La Carta. https://diabetesalacarta.org/
• World Obesity Federation, World Obesity Atlas 2023. https://www.worldobesityday.org/assets/downloads/World_Obesity_Atlas_2023_Report.pdf
• Enfermedades Reumáticas. (2015, septiembre 4). Inforeuma; SER. https://inforeuma.com/enfermedades-reumaticas/
• de la Fragilitat, O. (s/f). Observatori de la Fragilitat. Observatori de la Fragilitat. Recuperado el 21 de octubre de 2025, de https://observatorifragilitat.csdm.cat/ca/
• Bartrina, J. A. (Ed.). (2023). Nutrición Comunitaria (4a ed.). Elsevier.
• Vara G, Ávila JM, Ruiz ER. Balance energético, un nuevo paradigma y aspectos metodológicos: estudio ANIBES en España. Rev Esp Nutr Comunitaria 2015; 21(supl. 1): 99-111. ISSN 1135-3074: renc.es/imagenes/auxiliar/files/RENC2015supl1ANIBES.pdf
• Materials de suport. (s/f). Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Recuperado el 21 de octubre de 2025, de https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio/envelliment-saludable/materials-suport/
Dia i hores:
Dijous de 9:00 a 11:00 hores
30 hores lectives
Calendari:
febrer: 12, 19 i 26
març: 5, 12, 19 i 26
abril: 9, 16, 23 i 30
maig: 7, 14 i 21
juny: 4
Idioma:
Català
Lloc:
UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
Professora Tutora:
Tania González Penadés. Dietista-Nutricionista d’Atenció Primària i Comunitària, docent especialitzada en salut i nutrició.
Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.
Tornar a assignatures Sènior
Per a més informació:
UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
senior@barcelona.uned.es
