Els mals hàbits alimentaris i de l’activitat física, la dificultat de regulació emocional i el nivell sòcio-econòmic són els àmbits que tenen més repercussió sobre el desenvolupament de les condicions de salut.
És important parlar dels diferents aspectes ambientals que tenen un impacte negatiu en la salut: L’ambient obesogènic actual, que segons l’OMS (2016) és: “Entorn que fomenta la ingesta calòrica elevada i el sedentarisme. Es tenen en compte els aliments disponibles, assequibles, accessibles i promocionats; les oportunitats per practicar una activitat física i les normes socials en relació amb l’alimentació l’activitat física”.
A través de les diferents sessions, aprendràs a identificar els teus patrons d’alimentació, entendràs com afecten el teu benestar i descobriràs estratègies per fer eleccions més equilibrades i sostenibles.
És una excel·lent oportunitat per millorar la teva relació amb el menjar, aprendre a escoltar el teu cos i adoptar un estil de vida més saludable i conscient
Objectius:
• Proporcionar les eines i el coneixement necessari perquè els participants puguin modificar els seus hàbits alimentaris de manera conscient, millorant-ne la salut física i emocional, i fomentant una relació més equilibrada amb el menjar.
• Aprendre a ser conscient de l’estat de salut actual i dels beneficis que poden aportar els canvis d’hàbits
• Fomentar, promoure i acompanyar en relació al seguiment d’un estil de vida saludable, mitjançant l’apoderament de les persones per què siguin líders del seu propi canvi
• Prevenir i tractar malalties relacionades a través de consell adaptat a diferents necessitats i entorns.
• Augmentar la consciència de l’alimentació sostenible i saludable.
• Aprendre a fer un menú complet i equilibrat
Metodologia:
Metodologia expositiva i participativa, amb exercicis pràctics
Adreçat a:
Persones adultes. No cal coneixement previ.
PROGRAMA
TEMA 1: Mites la cultura de dieta, motivació per fer un canvi i objectius personals
TEMA 2: Benestar emocional. La gana fisiològica i emocional. Mindfulness i minfuleating.
TEMA 3: Alimentació saludable a la pràctica: receptes fàcils i saludables
TEMA 4: Organització setmanal i planificació d’àpats
TEMA 5: Aprenem a llegir l’etiquetatge del aliments.
TEMA 6: Recursos i Conclusions
Bibliografia
• Agència de Salut Pública de Catalunya. Petits canvis per menjar millor. Barcelona, 2019
• Complicaciones de la Obesidad. https://www.clinicbarcelona.org/asistencia/enfermedades/obesidad/evolucion-de-la-enfermedad
• World Obesity Federation, World Obesity Atlas 2023. https://www.worldobesityday.org/assets/downloads/World_Obesity_Atlas_2023_Report.pdf
• Carbajal Azcona Á. Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. https://www.ucm.es/nutricioncarbajal/
• Agència de Salut Pública de Catalunya. Falses creences relacionades amb l’alimentació, el pes i la figura. Consultat el: 18/02/2024; https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/t/trastorns-conducta-alimentaria/mites/falses-creences-alimentacio-pes/
• Vara G, Ávila JM, Ruiz ER. Balance energético, un nuevo paradigma y aspectos metodológicos: estudio ANIBES en España. Rev Esp Nutr Comunitaria 2015; 21(supl. 1): 99-111. ISSN 1135-3074: renc.es/imagenes/auxiliar/files/RENC2015supl1ANIBES.pdf
• De Salut, D., & De Salut Pública De Catalunya Departament De Salut Generalitat De Catalunya Barcelona Spain, A. (2024, December 1). Acompanyar els àpats dels infants: consells per a les famílies i per als menjadors escolars [fullet]. https://scientiasalut.gencat.cat/handle/11351/1986.2
• https://www.aspb.cat/wp-content/uploads/2021/02/MEMSS-guia-transformacio_210930.pdf
• https://bcnroc.ajuntament.barcelona.cat/jspui/bitstream/11703/121457/4/210903_Guia_Alimentacio_Pliegos_Digital.pdf
• https://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/alimentacio_saludable/02Publicacions/pub_alim_inf/millorem_esmorzars_i_berenars/millorem_esmorzars_berenars.pdf
• Kabat Zinn, J. Mindfulness para principiantes. Ed.Kairos. Barcelona, 2013.
• Thich Nhat Hanh. La paz está en tu interior. Prácticas diarias de Mindfulness. Editorial Oniro. Barcelona, 2012.
• Neff, K. Se amable contigo mismo. Ed.Oniro, 2012.
• Chozen Bays, J. Comer atentos. Guía para redescubrir una relación sana con los alimentos. Ed.Kairós, 2009
• Hurtado, M. Recuperado de http://mireiahurtado.es
Dia i hores:
Dimecres de 16:00 a 17:30 hores
Hores lectives:
9 hores
Calendari:
setembre: 17
octubre: 1, 8, 15, 22 i 29
Preu matrícula:
30€
Idioma:
Català
Modalitat:
Virtual en directe i diferit
Servei tècnic: 93 606 56 92
Ponent:
Tania González Penadés. Dietista-Nutricionista d’atenció primària i comunitària
Tornar a activitats i cursos
Per a més informació:
UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
activitats@barcelona.uned.es