Aprendre a combinar els aliments per obtenir una gran nutrició
Segurament haureu sentit a parlar moltes vegades sobre alimentació i nutrició. Però, realment sabeu la diferència que hi ha entre tots dos conceptes?
En aquest curs treballarem les diferències i la relació que hi ha entre ells. Aprendrem els diferents tipus de classificació que hi ha dels aliments i els seus components, tant els nutritius com els no nutritius. Veurem tots els grups d’aliments que tenim, les seves característiques i què ens aporten cadascun. Desglossarem les característiques que ha de tenir la nostra alimentació perquè sigui saludable i com combinar els aliments entre ells per aconseguir una bona absorció dels seus nutrients. A més a més, aprendrem a calcular les nostres necessitats energètiques diàries i com ha de ser la repartició de l’energia diària perquè tinguem una dieta equilibrada. Parlarem dels diferents mètodes de conservació que hi ha avui dia, de les possibles contaminacions d’aliments i toxiinfeccions alimentàries que es poden produir i finalment ens endinsarem en l’important món de l’etiquetatge nutricional per aprendre a valorar la qualitat dels aliments que comprem.
PROGRAMA
1. Bromatologia, alimentació i nutrició
2. Components dels aliments i classificació
3. Macronutrients: hidrats de carboni, lípids i proteïnes
4. Micronutrients: Vitamines, minerals i aigua
5. Components no nutritius dels aliments
6. Necessitats nutricionals: requeriments energètics i piràmide dels aliments.
7. Additius alimentaris: colorants, conservants, antioxidants, edulcorants, potenciadors de sabor.
8. Mètodes de conservació dels aliments.
9. Toxiinfeccions alimentàries
10. Etiquetatge nutricional
Bibliografia General
• CESNID (2008): Tablas de composición de alimentos por medidas caseras de consumo habitual. Ed. McGraw-Hill,Madrid.
• MOREIRAS, O.; CARBAJAL,A.;CABRERA,L.; CUADRADO,C. (2006):Tablas de composición de alimentos. Ediciones Pirámide, Madrid.
• ASTIASARÁN, I.; LACERAS, B.; ARIÑO, A.; MARTÍNEZ, A.(2003) Alimentos y nutrición en la práctica sanitaria. Díaz de Santos. Madrid.
• BELLO GUTIÉRREZ, J. (2005). Calidad de vida, alimentos y salud humana.
• KUKLINSKI, C. (2003). Nutrición y Bromatología. Omega. Barcelona.
• MAHAN, L.K.; ESCOTT-STUMP, S. (2009). Krause Dietoterapia. 12ª ed. Elsevier Masson, Barcelona.
• SOCIEDAD ESPAÑOLA DE NUTRICIÓN COMUNITARIA (SENC): “Guías alimentarias para la población española”. IMC&C, S.A. Madrid (2001).
• SALAS-SALVADÓ, J. et al. (2008). Nutrición y Dietética Clínica. 2ª ed. Elsevier Masson, Barcelona
Hores lectives:
30 hores
Dies i hora:
Dijous de 18:00 a 20:00 hores
Calendari:
Octubre: 5, 19 i 26
Novembre: 2, 9, 16, 23 i 30
Desembre: 14 i 21
Gener: 11, 18, 25
Febrer: 1 i 8
Lloc:
UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural Garcia Nieto
C/Mossèn Andreu, 15 3ª planta
08940 Cornellà de Llobregat
Idioma:
Català/Castellà
Ponent:
Carme Ferrer: professora-tutora de la UNED Sènior de Cornellà de Llobregat
Inscripció:
Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.
Tornar a oferta Sènior
Més informació al Centre:
UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural Garcia Nieto
C/Mossèn Andreu, 15 3ª planta
08940 Cornellà de Llobregat
93 376 70 11
info@cornella.uned.es