Select Page

Aprendre a combinar els aliments per obtenir una gran nutrició

Segurament haureu sentit a parlar moltes vegades sobre alimentació i nutrició. Però, realment sabeu la diferència que hi ha entre tots dos conceptes?
En aquest curs treballarem les diferències i la relació que hi ha entre ells. Aprendrem els diferents tipus de classificació que hi ha dels aliments i els seus components, tant els nutritius com els no nutritius. Veurem tots els grups d’aliments que tenim, les seves característiques i què ens aporten cadascun. Desglossarem les característiques que ha de tenir la nostra alimentació perquè sigui saludable i com combinar els aliments entre ells per aconseguir una bona absorció dels seus nutrients. A més a més, aprendrem a calcular les nostres necessitats energètiques diàries i com ha de ser la repartició de l’energia diària perquè tinguem una dieta equilibrada. Parlarem dels diferents mètodes de conservació que hi ha avui dia, de les possibles contaminacions d’aliments i toxiinfeccions alimentàries que es poden produir i finalment ens endinsarem en l’important món de l’etiquetatge nutricional per aprendre a valorar la qualitat dels aliments que comprem.

PROGRAMA

1. Bromatologia, alimentació i nutrició

2. Components dels aliments i classificació

3. Macronutrients: hidrats de carboni, lípids i proteïnes

4. Micronutrients: Vitamines, minerals i aigua

5. Components no nutritius dels aliments

6. Necessitats nutricionals: requeriments energètics i piràmide dels aliments.

7. Additius alimentaris: colorants, conservants, antioxidants, edulcorants, potenciadors de sabor.

8. Mètodes de conservació dels aliments.

9. Toxiinfeccions alimentàries

10. Etiquetatge nutricional

Bibliografia General

• CESNID (2008): Tablas de composición de alimentos por medidas caseras de consumo habitual. Ed. McGraw-Hill,Madrid.
• MOREIRAS, O.; CARBAJAL,A.;CABRERA,L.; CUADRADO,C. (2006):Tablas de composición de alimentos. Ediciones Pirámide, Madrid.
• ASTIASARÁN, I.; LACERAS, B.; ARIÑO, A.; MARTÍNEZ, A.(2003) Alimentos y nutrición en la práctica sanitaria. Díaz de Santos. Madrid.
• BELLO GUTIÉRREZ, J. (2005). Calidad de vida, alimentos y salud humana.
• KUKLINSKI, C. (2003). Nutrición y Bromatología. Omega. Barcelona.
• MAHAN, L.K.; ESCOTT-STUMP, S. (2009). Krause Dietoterapia. 12ª ed. Elsevier Masson, Barcelona.
• SOCIEDAD ESPAÑOLA DE NUTRICIÓN COMUNITARIA (SENC): “Guías alimentarias para la población española”. IMC&C, S.A. Madrid (2001).
• SALAS-SALVADÓ, J. et al. (2008). Nutrición y Dietética Clínica. 2ª ed. Elsevier Masson, Barcelona

Hores lectives:

30 hores

Dies i hora:

Dijous de 18:00 a 20:00 hores

Calendari:

Octubre: 5, 19 i 26
Novembre: 2, 9, 16, 23 i 30
Desembre: 14 i 21
Gener: 11, 18, 25
Febrer: 1 i 8

Lloc:

UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural Garcia Nieto
C/Mossèn Andreu, 15 3ª planta
08940 Cornellà de Llobregat

 

Idioma:

Català/Castellà

Ponent:

Carme Ferrer: professora-tutora de la UNED Sènior de Cornellà de Llobregat

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Tornar a oferta Sènior

Més informació al Centre:

UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural Garcia Nieto
C/Mossèn Andreu, 15 3ª planta
08940 Cornellà de Llobregat
93 376 70 11
info@cornella.uned.es