Select Page

Conferencia:

El cine de Bigas Luna: Pintura e Imagen, del Negro al Rojo

Rendim homenatge a Bigas Luna en el desè aniversari de la seva mort, un dels directors més innovadors del panorama cinematogràfic espanyol de les darreres dècades. Una anàlisi de dues de les etapes més importants de la seva filmografia que van des del negre més profund al vermell més refulgent.
El negre pinta el postfranquisme. Títols com “Bilbao” (1978), “Caniche” (1979) o “Angoixa” (1987) es nodreixen de l’ambient d’aquella Espanya sòrdida i trista.
Imatges amb atmosferes de densos vapors i una il·luminació de clarobscurs que remeten a la pintura del Goya desencantat i pessimista. El de paleta ombrívola, de fons opacs o de macabres i angoixants temes, per atorgar al negre un alt contingut semàntic.
El vermell serà el protagonista de la segona trilogia, composta per films com “Jamón, jamón” (1992), “Huevos de oro” (1993) i “La teta i la luna” (1994). Realitzats durant el període socialista, quan aposta per una Espanya moderna que defensi el cinema d’autor per introduir-lo als mercats internacionals.
Bigas Luna desperta l’Espanya profunda a través de la reinterpretació postmoderna de tradicions i costums. Tons saturats, llums vives, símbols transgressors, que, juntament amb una certa alegria continguda, distingeixen el vermell de l’hermetisme del negre.
Mitjançant la imatge, fa una lectura amb tècniques de la publicitat que ens permet entreveure una cultura ibèrica inconfusiblement “pop”, plena de sensualitat, erotisme i objectes surrealistes.

Objectius:

Fer un homenatge a  Bigas Luna en els 10 anys de la seva mort.
Comprendre la seva filmografia.
Analitzar les etapes Negra i Vermella.
Entendre un llenguatge postmodern amb diferents disciplines artístiques.
Veure les particularitats estètiques dels films en qüestió.
Gaudir de com pinta en la pantalla.
Descobrir el discurs subliminal que oculten les imatges.
Albirar el missatge sociopolític i psicològic amagat entre línies.

Dia i hora:

Dimarts 21 de  novembre de 18:00 a 20:00 hores

PROGRAMA

Breu introducció biogràfica. Com pinta Bigas Luna en la pantalla. Significat del color i dels signes utilitzats en relació al argument. Lectura mitjançant un llenguatge publicitari recolzat per diferents disciplines. La temàtica: una interpretació personal del comportament social des del postfranquisme (1978) fins la fi de l’etapa socialista (1995) en Espanya i Catalunya.

Metodologia:

Comentari de les seqüències cinematogràfiques a través de Movie Maker.

A qui va adreçat:

A tota mena de públic interessat per la pintura i el cinema de Bigas Luna.

Lloc:

UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

 

Idioma:

Castellà

Ponent:

José Luis Subías Barrera. Professor tutor d’art contemporani i cinema

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altre tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
activitats@barcelona.uned.es