Select Page

Ens alimentem o ens nudrim? Bases d’una bona alimentació per tenir una gran nutrició

Segurament haureu sentit a parlar molts cops sobre l’alimentació i la nutrició. Però, sabeu realment quina diferencia existeix entre els dos conceptes?
En aquest curs treballarem les diferències i quina és la relació entre totes dues. Aprendrem els diferents components dels aliments, tant els nutritius com els no nutritius. Veurem tots els grups d’aliments que existeixen i què ens aporta cadascun d’ells. Esbrinarem com es calculen les necessitats energètiques d’una persona i com s’han de repartir les calories diàries per tenir una dieta equilibrada. Parlarem dels diferents mètodes de conservació que existeixen per fer que els aliments durin més temps i realitzarem 1 sortida al mercat de la boqueria per conèixer aliments tant de proximitat com aliments d’altres països i les seves propietats.

PROGRAMA

1. Bromatologia, alimentació i nutrició
2. Components dels aliments i classificació
3. Macronutrients: Hidrats de carboni, lípids i proteïnes
4. Micronutrients: Vitamines, minerals i aigua
5. Components no nutritius dels aliments
6. Necessitats nutricionals: necessitats energètiques i piràmide dels aliments
7. Additius alimentaris: colorants, conservants, antioxidants, edulcorants, potenciadors de sabors.
8. Mètodes de conservació dels aliments.

Bibliografia
  • CESNID (2008): Tablas de composición de alimentos por medidas caseras de consumo habitual. Ed. McGraw-Hill,Madrid.

  • MOREIRAS, O.; CARBAJAL,A.;CABRERA,L.; CUADRADO,C. (2006):Tablas de composición de alimentos. Ediciones Pirámide, Madrid.

  • ASTIASARÁN, I.; LACERAS, B.; ARIÑO, A.; MARTÍNEZ, A.(2003) Alimentos y nutrición en la pràctica santiraria. Díaz de Santos. Madrid.

  • BELLO GUTIÉRREZ, J. (2005). Calidad de vida, alimentos y salud humana.

  • KUKLINSKI, C. (2003). Nutrición y Bromatología. Omega. Barcelona.

  • MAHAN, L.K.; ESCOTT-STUMP, S. (2009). Krause Dietoterapia. 12ª ed. Elsevier Masson, Barcelona.

  • SOCIEDAD ESPAÑOLA DE NUTRICIÓN COMUNITARIA (SENC): “Guías alimentarias para la población española”. IMC&C, S.A. Madrid (2001).

  • SALAS-SALVADÓ, J. et al. (2008). Nutrición y Dietética Clínica. ed. Elsevier Masson, Barcelona.

Hores lectives

30 hores

Dia i hores:

Dimarts de 11:30 a 13:30hores

Calendari:

Febrer: 13, 20 i 27
Març: 5, 12 i 19
Abril: 2, 9, 16, 23 i 30
Maig: 7, 14 i 28
Juny: 11

Lloc:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

Idioma:

Català

Ponent:

Carme Ferrer: Professora tutora de la UNED Sènior

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Tornar a oferta Sènior

Per a més informació al centre:

UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
senior@barcelona.uned.es