Select Page

Històries a la vora del foc. Les àvies ens parlen de plantes i bruixes

Els anys 70, 80 i 90 van comportar un gran canvi social, educatiu, tecnològic i sanitari on noves eines desbancaren les tradicions i coneixements que durant segles es van anar transmitent de generació en generació. Són pocs els joves que poden donar raó del que és i com s’aplicava un pegat, o com s’empraven herbes i remis casolans. Queden poques àvies nascudes a les primeries del segle passat que ens poden apropar a la vida rural i a la riquesa que la natura ens ofereix. És per això les seves aportacions són excepcionals perquè no es perdi tot el seu saber i cultura popular.

Farem un recorregut socioeconòmic des del segle XVII a mitjans segle XX com a marc referencial per a endinsar-nos en les històries que les nostres àvies ens han anat explicant al costat de la vora del foc, l’estufa o els fogons. És un homenatge a totes aquelles dones, puntals de les seves llars que atrafegades amb totes les feines domèstiques i del camp també curaven a les seves famílies amb plantes i preparats naturals. En la gran majoria de casos parlem de masies allunyades dels nuclis habitats, poblacions de difícil accés i manca de recursos que dificultaven l’arribada als avanços culturals, socials, sanitaris, etc. que es desenvolupaven en nuclis urbans.
Coneixerem quines herbes usaven les “trementinaires”, què són les herbes “ramelleres”, quins licors elaboraven per a les celebracions i festes Majors. També aprendrem com podem elaborar macerats de plantes, quins olis vegetals són adequats per la nostra pell … Són aquestes algunes de les qüestions que tractarem en aquest curs fent, en certa manera, una compilació d’aquelles històries de transmissió oral que cal preservar com a prova d’una cultura i manera de fer d’anys passats.

PROGRAMA

TEMA 1. La societat rural des de l’època medieval al segle XX. Introducció a les bruixes
TEMA 2. Els monestirs, primers apotecaris. L’exemple de Santa María de Vallbona de les Monges
TEMA 3. Plantes populars dels nostres camps i boscos
TEMA 4. Els remeis populars catalans de les nostres àvies
TEMA 5. Olis vegetals utilitzats en el món rural. Propietats i aplicacions
TEMA 6. Ungüents i tintures
TEMA 7. L’art de la destil·lació
TEMA 8. Licors de la Catalunya rural

Bibliografia General

SALRACH, JOSEP MARIA, Sociedad rural y mercados en la Cataluña rural, Universitat Pompeu Fabra
SIMON TARRÉS, ANTONI, Cataluña en el siglo XVII .la revuelta campesina y popular de 1640.
https://www.raco.cat/index.php/EstudiGral/article/download/52313/60011
TELLO, ENRIC, La conflictividad social en el mundo rural catalán, del Antiguo Régimen a la Revolución liberal, 1720-1833. NOTICIARIO DE HISTORIA AGRARIA. n.” 13 • 1997
A. MORENO, T. DOMENECH, J. GUNZBERG, J. PLANAGUMA, Las crisis demográficas en Cataluña en los siglos XIV al XVII. Algunas reflexiones, Universidad de Barcelona
SERRA ASSUMPTA, Masia i família pagesa a Catalunya entre el segle xvi i el començament del xx, CATALAN HISTORICAL REVIEW, 9: 169-180 (2016), Institut d’Estudis Catalans, Barcelona
VIDAL I BENDITO, TOMAS, Èxode rural i problemàtica demespacial a Catalunya (1860-1970)
https://raco.cat/index.php/EHA/article/view/99519
MONIQUE SIMMONDS / MELANIE-JAYNE HOWES / JASON IRVING, Guia del jardí sobre plantes medicinals. Remeis casolans i plantes guaridores de la A a la Z, Cossetania Edicions
MARIA MANONELLES FERNÀNDEZ, NÚRIA DURAN, RAMON PASCUAL LLUVIÀ, Guia de plantes medicinals dels països catalans: 5 (Guies de camp), Cossetania Edicions
NATACHA FILIPPI, GUILLEM FIGUERAS, Plantes i paisatge a l’Espluga de Francolí, Fundació Carulla
FRA VALENTI SERRA, Tornar als remeis de sempre, Edicions Morera
Remeis populars de les Guilleries les comarques gironines, Museu Guilleries
El món de les lavandes, Parc de les Olors
WINTON, CHARLES J., ACEITES VEGETALES: OBTENCIÓN – REFINACIÓN – PROPIEDADES – USOS, Editorial Pan América
CLERGEAUD LIONEL & CHANTAL, Aceites vegetales, Amyris Ediciones
JOSE EMILIO PARDO GONZALEZ, MANUEL ALVAREZ ORTI, ADRIAN RABADAN GUERRA, Obtención y caracterización de aceite de frutos secos virgen, AMB Ediciones
PAU CASTELL GRANADOS, Orígens i evolució de la cacera de bruixes a Catalunya (segles XV i XVI), Universitat de Barcelona
OTERO DE LA GANDARA, Notas para la historia de la destilación, Editorial Tebar
AA.VV, Como hacer tus aguardientes y licores, Editorial Susaeta
OTRAS FUENTES: receptari tradicional elaborat a partir de les aportacions orals de la cultura popular de la *Conca de Barberá de Tarragona

Hores lectives:

30 hores

Dies i hora:

Dimarts de 18:00 a 20:00 horas

Calendari:

Febrer: 13, 20, 27
Març:
5, 12, 19
Abril:
2, 9, 16, 23, 30
Maig:
7, 14, 21, 28

Lloc:

UNED Sant Boi de Llobregat
Edifici l’Olivera
Plaça Montserrat Roig, 1 1ª planta
088306 Sant Boi de Llobregat

 

Idioma:

Català

Ponent:

M. Lluïsa Martínez Montserrat. Professora-tutora d’UNED Sènior de Sant Boi de Llobregat

Inscripció:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altre tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

 

Tornar a oferta Sènior

Més informació al Centre:

UNED Sant Boi de Llobregat
Edifici l’Olivera
Plaça Montserrat Roig, 1 1ª planta
088306 Sant Boi de Llobregat
info@santboi.uned.es